2024-06-06 10:30:00
Jeep Wagoneer S
Jeep Wagoneer S
Zdroj: Jeep

Jeep Wagoneer S - nový americký obor príde aj k nám. Pomáha si skrytým detailom

Jeep uvádza prvé elektrické vozidlo na americký trh. Wagoneer S príde aj do Európy.

Jeep je prvý globálny elektrický model značky. Spočiatku sa bude predávať v USA a v Kanade, neskôr bude bojovať o srdcia a peňaženky zákazníkov po celom svete. Wagoneer S má systémový výkon 441 kW (600 k) a krútiaci moment 837 Nm. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 3,5 sekundy a podľa presnejšieho amerického meracieho cyklu dosiahne dojazd na jedno nabitie 480 km. Vozidlo má kapacitu batérie 100 kWh, pohon všetkých kolies 4xe a výrobca tvrdí, že z 20 na 80% auto nabijete aj za 23 minút.

Wagoneer S príde na emerický trh so špeciálnou Launch Edition s čiernymi detailmi na karosérii, 20-palcovými diskami a praktiky kompletnou výbavou v kabíne. Auto pôjde do predaja s cenovkou 72-tisíc dolárov.

Elektrický Jeep stojí na platforme pre veľké autá s názvom STLA. Platforma je ideálna pre elektromobily, no umožňuje aj osadenie spaľovacích, či hybridných verzií. Zatiaľ je ale Wagoneer S čisto elektrickým SUV Coupe. A práve jeho tvary sú tým, čo autu tejto veľkosti dramaticky pomáha zlepšiť aerodynamický odpor.

Zdroj: Jeep

Jeho hodnota je 0,29 cd, čo predstavuje absolútne najnižšiu hodnotu modelu značky v histórii. Pritom to navonok vôbec nevyzerá ako aerodynamickejšie SUV Coupe, jeho tradičnejší dizajn je trochu kamufláž. Línia zadného okna sa totiž zvažuje rýchlejšie, než naznačuje profil vozidla. To preto, lebo stĺpiky skrývajú veľké členité krídlo výrazne zlepšujúce obtekanie vzduchu okolo mohutnej karosérie. Model je zároveň o 35% lepší v torznej tuhosti konštrukcie v porovnaní s doterajšími autami značky, čo pochopiteľne ide na vrub novej platforme, no tiež skateboardovej architektúre, kde sa auto v podstate vozí na veľkej batérii, ktorá je zároveň pevnostným prvkom.

V kabíne nad všetkým vyniká zvukový systém McIntosh s výkonom 1160 W a s 19-timi reproduktormi a veľké displeje, ktoré spoločne vytvárajú zobrazovaciu plochu s uhlopriečkou 45 palcov. Celková dĺžka vozidla je 489 cm.

Zdroj: Jeep


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Jeep

Komentáre k článku


Stream naživo