2024-06-17 14:21:00
Mini Cooper päťdverák
Mini Cooper päťdverák
Zdroj: Mini

MINI Cooper bude aj päťdverák. Väčší a praktickejší ako predtým

Po prvom malom MINI novej generácie prichádzajú postupne ďalšie modely.

Nie sú to len elektrické kúsky, ale objavujú sa, vyplavujú na svetlo sveta, aj modely, ktoré sú so spaľovacími motormi. Takým bude určite nástupca malého 5-dverového MINI s úplne rovnakou filozofiou a rovnakým počtom dverí ako mal priamy predchodca.

Ale ako je to s tou veľkosťou? Je toto naozaj väčšie MINI, ako to malé MINI? Áno je, od klasického trojdverového MINI sa predĺžená novinka s piatimi dverami líši 72 milimetrami naviac v prípade rázvoru a karosériou dlhšou o 172 mm. Práve toto sú všetko atribúty, ktoré vzadu vytvárajú väčší priestor, ale oproti základnému trojdverovému MINI. Celková veľkosť je veľmi podobná predchodcovi. Päťdverový MINI Cooper má teraz 4 036 mm na dĺžku, 1 744 mm na šírku výška je 1 464 mm. Základnou myšlienkou bolo vytvoriť čo najviac priestoru na čo najmenšom pôdoryse a to sa zjavne podarilo.

Zdroj: Mini

Tvary nového MINI sú veľmi inšpirované trojdverovou verziou a aj 5-dverová verzia bude mať štandardne okrúhle predné svetlá osadené LED technológiou a charakteristickú prednú masku, ktorá je aktuálne na každom jednom modeli MINI. Vzadu sú svetlá pripomínajúce trojuholníky s klasickou vlajkovou témou, podobne ako to bolo aj doteraz. Nové MINI s 5 dverami je vlastne len zväčšené MINI s 3 dverami a má pridanú dvojicu dverí pre ľahší prístup na zadné sedadlá. Vyzerá to zložito, ale je to veľmi jednoduché.

Kým zvonka MINI Cooper prezentuje tradičný štýl, vnútri sa to dá tiež nazvať podobne. Ak ste si čítali o MINI Countryman, tak v interiéri sú si modely veľmi podobné. Sedadlá môžu mať integrovanú opierkou hlavy a prístrojová doska čalúnená látkou prezentuje, v strede, veľký tanier, ktorý disponuje OLED technológiu a zobrazujú sa na ňom všetky, ale naozaj všetky informácie. Systém využíva novú generáciu infotainmentu MINI Operating System 9, ktorá má hlavnú ponuku v strede obrazovky. V spodnej časti obrazovky je stavový riadok s prepínaním jednotlivých funkcií a horná časť obrazovky má informovať o veličinách súvisiacich s jazdou. Tými sú rýchlosť a iné informácie o stave vozidla. Za príplatok bude aj head-up displej, ktorý dá informácie ešte lepšie do zorného poľa vodiča.

MINI prinesie pre tento nový päťdverový model aj nové asistenčné systémy. Medzi nimi bude Parkovací asistent Plus, ktorý vďaka dvanástim ultrazvukovým senzorom a štyrom kamerám dokáže jasnejšie identifikovať parkovacie miesta a môže spustiť aj sekvenciu autonómneho zaparkovania. Ďalšou zaujímavosťou bude MINI Digital Key Plus, čo znamená, že váš telefón sa dokáže, ak podporuje určité funkcie, zmeniť na digitálny kľúč a pri priblížení auto automaticky otvoriť. Dokonca vie spustiť, keď sa priblížite na menej ako 3 metre, aj svetelné uvítanie.

Zdroj: Mini

Ale pozrime sa na to, čo bude MINI Cooper s piatimi dverami poháňať. Základom bude verzia MINI Cooper C, ktorý pre päťdverový model bude mať, podkapotou, trojvalec s objemom 1,5 litra a výkonom 115 kW (156 k). Trojvalec má krútiaci moment 230 Nm a na stovku sa dokáže dostať za 8 sekúnd. Maximálna rýchlosť je pritom 225 km/h a kombinovaný spotrebový údaj, v režime WLTP, má byť 6,6 litra.

Nad týmto prevedením bude MINI Cooper S s dvojlitrom dosahujúcim 150 kW (204 k) a krútiacim momentom 300 Nm. Toto bude práve ostrejšia alternatíva, ktorá stovku dokáže za 6,8 sekundy a rovnakú hodnotu má, celkom prekvapilo, aj spotreba. V kombinovanom cykle dokážete jazdiť za 6,8 litra benzínu na 100 km a dôležitým faktom ostáva, že, bez ohľadu na použitý motor, máte palivovú nádrž s objemom 44 litrov a batožinový priestor s objemom 275 litrov, prípadne po sklopení sedadiel až 925 litrov.

Čo je ešte spoločné pre obe verzie modelu? To, že budú mať rovnakú prevodovku. Na manuál môžete rovno zabudnúť, nový MINI Cooper ako s označením C, tak s označením S, bude mať sedem stupňov radených automaticky za pomoci dvoch spojek. Nový MINI Cooper s piatimi dverami sa začal vyrábať už v júni tento rok a už si ho u predajcov môžete našpecifikovať. Alebo si stále myslíte, že nevyzerá dobre?


AUTOR: © Zoznam/Jozef Murárik

Komentáre k článku


Stream naživo