2024-06-14 15:29:00
Fiat Grande Panda
Fiat Grande Panda
Zdroj: Fiat

Prichádza nová Panda. Volá sa Grande Panda a Fiat ňou chce vrátiť roky 80-te

Kto si pamätá na roky osemdesiate? V Taliansku? Či na roky deväťdesiate? Na Slovensku? Tak ten vie, čo je na Pande super.

Nový Fiant Grande Panda bude z iného cesta. Dizajnom ale nespochybniteľne naznačuje, že nie tak úplne. Nová Grande Panda je produkt stojaci na základoch, ktoré vyprodukujú viac obdobných vozidiel počínajúc rokom súčasným a končiac rokom 2027. Nová Grande Panda má na dĺžku 3,99 metra.

Stojí na platforme STLA Smart, takže v ponuke bude ako s hybridným, tak elektrickým ústrojenstvom. Hybridom nemôže byť nič iné ako 1,2 PureTech s dvosjpojkovou prevodovkou a pomocou 48Voltového elektromotora. Pokojne sa môže stať, že inšpirácia Pandou z rokov osemdesiatych privezie aj populárnu Pandu 4x4. Tu by som odkázal na platformou blízky model Jeep Avenger, ktorý ako prvý prišiel s pohonom 4x4 so zadným elektromotorom - prvý v rámci segmentu a koncernu samozrejme. Niečo také má Toyota už roky.

Nová Panda zaujme pixelovou grafikou svetiel, hranatými tvarmi a rozhodne plánuje ponúkať mimoriadne priestranný interiér. Zvonku sú tu typické plastové prvky a veľké disky kolies s rozmerom 17-palcov a veľkým X-kom.

Uvidíme ako bude Fiat Pandu koncipovať z hľadiska peňazí, v minulosti, keď začínal jej vývoj, bolo cieľom urobiť z nej lacnú elektrickú alternatívu k modelu 500e. Pravdaže, toto auto je väčšie ako nová päťstovka, no Fiatu nepochybne chýba konkurent pre extra lacné modely elektromobilov a hybridov ako Citroen eC3, či C3 Aircross a iným crossoverom s podobnými rozmermi. Grande Panda príde už tento rok.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Fiat

Komentáre k článku


Stream naživo