2024-06-05 16:50:00
Fiat 500e 3plus1
Fiat 500e 3plus1
Zdroj: Jozef Murárik

Zmena plánov: takto to ďalej nejde! Čistý elektromobil dostane spaľovací motor!

Prišiel výhradne ako elektromobil. Pár rokov po uvedení však príde variant so spaľovacím motorom.

Carlos Tavares to ako šéf Stellantisu povedal už dávnejšie: z výhradných elektromobilov môžu vzniknúť spaľovacie autá. A presne to čaká najznámejší Fiat na svete. Model 500e, ktorý prišiel na trh pred pár rokmi ako malý mestský elektromobil dostane o rok aj spaľovaciu verziu. Konkrétne získa mild-hybridný pohon a označený bude ako Hybrid. Šéf koncernu to potvrdil na stretnutí so zamestnaneckými odbormi. Riešenie je to úplne pochopiteľné. Jeden z najlepšie predávaných modelov sveta jednoducho nemá ako elektromobil také predaje, aké by mohol mať. Istotne za to môže aj fakt, že predchádzajúca generácia sa stále dá kúpiť so spaľovacím motorom, ale odborári sa o miesta zamestnancov nemusia báť. Naopak, nielenže Fiat bude vyrábať model 500 ako hybrid, táto výroba bude pokračovať na domácej pôde v závode Mirafiori. A aby sa odbory naozaj tešili, hybridný Jeep Compass sa bude vyrábať v závode Melfi.

Oba závody nutne potrebovali nové projekty na ďalšie roky a teraz ich aj dostali. Výroba by mala štartovať koncom budúceho roka. Fiat očakáva, že z novej hybridnej 500-vky predá cez 100-tisíc kusov, kým z elektrickej predáva cca 60-tisíc.

Keď pritom model 500 prichádzal na trh, mal byť prvým modelom budúcnosti, ktorý ponúkne elektrickú lokálnu mobilitu v talianskom štýle a bezemisne. Model uvádzal herec Leo Dicaprio, ktorý je známy svojou vášňou pre ekológiu. Zdá sa však, že aj keď elektrická verzia nekončí a Stellantis je odhodlaný chŕliť nové a nové elektrické modely, jeho plánom je tiež ponúkať spaľovaciu alternatívu, kým je to legislatívne možné.

Fiat 500e pritom stojí na novej platforme určenej primárne pre elektromobily. Nedá sa povedať, či sú chýry o zadných dvierkach pre elektrické modely pravdivé, no aj čisto elektrický nový Fiat 600 bude mať aj spaľovaciu verziu podobne ako kvantum ďalších modelov stojacich na podobných základoch. Nuž elektrika áno, ale ako všetci vieme, elektrické autá nie sú pre každého. Ich potenciál je obrovský, no veľká časť populácie Európy, tobôž sveta na prechod na elektromobilitu jednoducho nie je pripravených. Dizajnovo by sa odlišovať nemali, no konštruktéri teraz asi majú čo robiť, aby auto pretvorili tak, aby namiesto veľkej baterky v podvozku malo nádrž a miesto Podkapotou na benzínový motor. Predpokladom je, že nová verzia nebude mať trojvalcový agregát z končiacej 500-vky, ale nový 1,2 litrový prepĺňaný motor, ktorý má napríklad k dispozícii Avenger. Obrázky najzaujímavejšej verzie modelu 500 nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Stellantis, Clubalfa.it

Komentáre k článku


Stream naživo