2024-02-21 09:30:00
Nové farby polície a
Ilustračné foto
Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Príkaz "Vypni ho" naberá nový význam: Policajti budú schopní vypnúť autá na diaľku

Koniec naháňačiek? V niektorých prípadoch určite. Českí vedci ukázali systém, ktorý môže naháňačky s políciou výrazne obmedziť.

Je to systém budúcnosti a akiste bude krátky na staré autá. To až tak nevadí, jeho význam môže časom narásť.

Českí vedci predstavili systém Eloryks, ktorý policajtom umožní elektronicky obmedziť rýchlosť alebo zastaviť unikajúce vozidlo. Dosah systému je okolo 300 metrov. Článok o tom priniesol spravodajský web Novinky.cz, informuje TASR.

Vývoj systému financuje české ministerstvo vnútra a spolupracuje na ňom České vysoké učení technické v Prahe a Vysoké učení technické v Brně. Systém vyvíjajú tri roky. Vďaka systému by polícia nemusela používať rôzne donucovacie prostriedky, v dôsledku ktorých môže dôjsť k ublíženiu na zdraví či k škode na majetku.

"Modernou technológiou, na ktorú sa zameriavame, je bezdrôtová komunikácia medzi vozidlami známa pod skratkou V2X (Vehicle-to-X) alebo kooperatívne systémy. Tieto technológie sa už aj dnes dostávajú do komerčne vyrábaných vozidiel," uviedol Zdeněk Lokaj z laboratória CertiLab, ktorý predstavoval novinárom prototyp.

Spomínanými technológiami v súčasnosti disponujú napríklad nové elektrické modely značky Volkswagen a posledná generácia Volkswagen Golf.

Zdroj: VW

Vďaka technológiám môžu vozidlá komunikovať s vozidlami s podobnou výbavou, ktoré sa nachádzajú v okolí, či s "inteligentnou" dopravnou infraštruktúrou, ktorá ich upozorní napríklad na práce na cestách, kolóny, alebo blížiacu sa sanitku. "A nám umožňuje bezpečným a autorizovaným spôsobom vydať rozkaz prenasledovanému vozidlu, aby sa zastavilo," povedal Lokaj.

Pri mimoriadnej bezpečnostnej situácii policajné vozidlo zo svojej komunikačnej jednotky vyšle signál a v priebehu niekoľkých sekúnd dôjde k vypnutiu prívodu paliva do motora v páchateľovom vozidle. V prípade elektrického automobilu sa obmedzí prísun energie z batérie. Na základe vzdialenosti, rýchlosti či smeru pohybu auta by policajti v špeciálnej aplikácii mohli vybrať vozidlo, ktoré pomocou tlačidla "blokovať" zastavia.

V budúcnosti by sa systém mohol využívať aj v prípade krádeží, obmedzenia pohybu v blízkosti chránených budov alebo pri plánovaných policajných akciách. Potrebné je ešte vyriešiť, za akých okolností bude možné systém použiť a ako zabrániť jeho zneužitiu.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Novinky.cz

Komentáre k článku


Stream naživo