2024-05-29 13:54:00
BMW Motorrad a BMW
BMW Motorrad a BMW koncepty a historické vozidlá, BMW XM 50e
Zdroj: jh

BMW prinieslo do Bratislavy modely X3 a M5 ešte pred svetovou premiérou. Nielen to

Closed Room. Tak sa volá „inštitút“ ktorý umožňuje vidieť to, čo svet ešte nevidel.

BMW do Danubiany na vodnom diele Gabčíkovo prinieslo hneď niekoľko mimoriadnych kúskov zo svojich garáží. Od konceptov, ktoré svojho času predznamenávali budúcnosť, cez autá, ktoré v minulosti ovplyvnili súčasnosť, až po blízku budúcnosť vlastných modelových radov. V uzatvorenej miestnosti sa toho roku nachádzali hneď dva nové modely, o ktorých vám nemôžem napísať nič, čo vám ešte nepovedalo BMW. Premiéry oboch vozidiel sú na spadnutie, a tak na informácie a obrazový materiál s nimi súvisiaci nemusíte čakať pridlho. Pri dohadoch a myšlienkach o športovej verzii radu 5 môžem odkázať len na svoj starší článok, keď sa mi toto auto podarilo vidieť naživo kamuflované na ulici v mestečku neďaleko Mníchova. Veľa výfukov, riadny postoj. No a X3? Aj X3 ladí detaily pred uvedením na cestách v kamufláži. Isté je, že auto pôjde po rovnakom recepte ako končiaca generácia a ponúkne ako elektrifikované spaľovacie, tak plug-in hybridné varianty. A elektrické? No čisto elektrické nebude. Na také vás odkážem smerom k tomuto článku.

Okrem týchto dvoch exkluzivít majú v Danubiane (okrem takej drobnosti ako umelecké diela) aj motorky od BMW Motorrad. Čerstvú a poriadne svalnatú motorku BMW M 1000 RR, ktorá vznikla zo spoupráce medzi BMW Motorrad a BMW M a ktorú výrobca odporúča používať jedine na okruhu, či BMW CE 02, ktoré je prvým dvojkolesovým BMW s čisto elektrickým pohonom určeným pre vodičov od 16 rokov. V prípade verzie s výkonom 4 kW to môžu skúsiť aj jazdci s vodičákom AM, teda tí s vekom od 15-rokov. Ale áno, eParkourer ako motorku volajú, môžu jazdiť aj bežní vodiči. Motorkári si od BMW môžu kúpiť novú bundu s ambientným osvetlením - čo bol pokus o žart, no funguje to podobne. Bunda dokáže na zabudovaných LED pásoch meniť farebnosť. Primárne je však určená na zvýšenie bezpečnosti. Novinkou sú tiež BMW okuliare, ktoré fungujú ako head-up displej v aute. V rohu zorného poľa zobrazujú jazdcovi kľúčové informácie, takže sa nemusí pozerať dole.

BMW tiež prinieslo dva staršie koncepty. Jeden ešte z roku 2011, druhý z roku 2019. Prvý menom BMW Vision Connected pred trinástimi rokmi predznamenával to, čo dnes žijeme – a síce prepojenú jazdu. Auto, ktoré je viac ako len nástroj na presun z bodu A do bodu B. A aby toho nebolo málo, auto malo zasúvacie dvere a dizajn, ktorý padol do oka a ktorého fragmenty vídať na autách značky ešte dnes. Druhý je BMW Vision M Next. Tento koncept mal ukázať budúcnosť modelov, ktoré by boli z gruntu M-kami. Vozidlo malo plug-in hybridný pohon s výkonom cca 600 koní, postavené bolo z odľahčených materiálov, malo do vrchu sa otvárajúce dvere a karosériu kupé. A práve toto auto i s jeho pohonom bolo podkladom pre vznik modelu XM. Plug-in hybridný superšport s karosériou SUV. A to je dôkaz o tom čo z auta dokáže spraviť potreba predávať... Mimochodom, aj XM-ko tam bolo. Vo svojej novej verzii XM 50e s radovým šesťvalcom Podkapotou. R6-tka autu zabezpečí viac ako výnimočný výkon a zároveň o 50-tisíc eur nižšiu cenu.

Medzi obrazmi a ďalšími umeleckými dielami v Danubiane sa nachádzalo aj nové Mini Countryman S a historické vozidlá BMW 507 a Isetta 300 i vo verzii so štyrmi dverami.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo