2021-12-21 17:45:00
BMW držiak na poháre
BMW držiak na poháre
Zdroj: motor1

Stačilo pár kvapiek z nápoja a bol koniec. Auto museli odtiahnuť!

Pár kvapiek tekutiny z pohára sa vylialo do držiaku pohárov. Výsledok? Zlyhanie prevodovky.

Amerika je svedkom absurdnej žaloby z ešte absurdnejšej príhody. No vážne, napadlo by vám, že držadlo na nápoje nie je vodotesné a aj menšie množstvo vyliatej tekutiny môže spôsobiť zastavenie vozidla za jazdy rovno na diaľnici? Nuž áno, podľa žalobcov sa to stalo, a to za plnej premávky na diaľnici v ľavom pruhu.

Americká spoločnosť BrightK Consulting zastúpená právnikom Hovansom Margarianom žaluje automobilku BMW pre zle spracované držadlá na nápoje. Tie neznesú ani menšie množstvo tekutiny, inak vraj spôsobia problémy, ktoré vedú až k zastaveniu vozidla a oprave za nemalé peniaze.

Žaloba podľa Motor1 obsahuje formuláciu, ktorá vysvetľuje, že keď sa do držadla na nápoje dostane tekutina, presiakne do elektroniky a do riadiacej jednotky airbagov, čo spôsobí závažnú škodu, výsledkom môže byť vraj až vystrelenie airbagov bez zjavnej príčiny.

Či už sa pri nasadaní do vozidla, či pri manipulácii s nápojmi počas jazdy podarí členom posádky vyliať malé množstvo tekutiny, výsledok môže byť rovnako nebezpečný. Žaloba dokonca tvrdí, že na poškodenie elektroniky v stredovom tuneli stačí, aby na obale nápoja kondenzovala voda a tá stiekla do držadla. Podľa žaloby môže ísť až o stovky prípadov, pri ktorých správnu funkcionalitu airbagov ovplyvní iba takáto drobnosť. Oprava poškodenia riadiacej jednotky airbagov v USA vychádza na cca 2000 dolárov, pričom nie je hradená zo záruky.

Zdroj: Ján Hargaš

Hlavný právnik Hovans Margerian tiež uvádza konkrétny prípad BMW X7 vyrobeného v roku 2020, ktorý mal v držiaku na poháre téglik s limonádou. Nemal však dostatočne upevnený horný kryt, takže sa časť nápoja vyliala von a stiekla cez držiak do elektroniky. Auto následne núdzovo zastavilo a rovno v ľavom pruhu diaľnice. Prevodovka sa preradila do režimu P (Parking) a nebolo možné s tým nič urobiť. Auto následne potrebovalo odťah do servisu. Tekutina poškodila diel pod voličom automatickej prevodovky (prevodovka je shift by wire). Oprava? 2900 dolárov.

Žaloba požaduje náhradu vo výške 5 miliónov dolárov (4,44 milióna eur) preto, lebo sa vraj automobilka snažila problém s netesnosťou dielov na stredovom tuneli skrývať.

Aj tento príbeh dokazuje jedno staré známe pravidlo, ktoré dnes už takmer nikto nerešpektuje. Že za volantom sa nemá čo jesť, ani piť a aj tieto činnosti si vyžadujú zastavenie a vystúpenie z vozidla. Predídete ako omrvinkám v každej špáre, no tiež ulepeným fľakom od nápojov a očividne aj poškodeniu elektrických komponentov. Pravdou ale je, že netesnosť v priestore, kde si máte odkladať nápoje, to by asi čakal naozaj málokto a presne to je na tejto situácii absurdné. Keď držiak na nápoje nie je uspôsobený na držanie nápojov, niekto tu niečo očividne neurobil dobre. Otázkou ale zostáva do akej miery išlo naozaj o poškodenia priamo cez držiak na nápoje a či náhodou sa tekutina z téglika nevyliala kompletne všade... To už ale bude na kalifornských súdoch.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Motor1

Komentáre k článku


Stream naživo