2021-12-20 12:25:00
DS4 a DS9 dorazili
DS4 a DS9 dorazili na Slovensko
Zdroj: Ján Hargaš

FOTO + VIDEO: Nové prémiové modely DS9 a DS4 dorazili na Slovensko

Pôvodne mali prísť každý zvlášť. Nakoniec prišli spolu. Výhoda pre vás.

Môžete si tak obe autá pozrieť naraz a to ako v bohatej galérii tak v nasledujúcom krátkom videu. Obe autá boli vystavené v jedinom slovenskom showroome. Minimálne DS9 pritom v krátkosti smeruje späť do Francúzska. Čoskoro by ale aj tieto autá mali brázdiť aj naše cesty. Všetko v dnešnej dobe závisí od lockdownov v jednotlivých krajinách a od dopravy i čipov. Práve DS9 dochádza z diaľky. Najprv sa vyrobí v Číne. Pokiaľ ide o spaľovaciu verziu, k európskemu zákazníkovi príde pekne v kontajneri na veľkej lodi tak ako napríklad autá značky Volvo.

Inak, práve Volvo dlhodobo tvrdí, že výroba v Číne je neporovnateľne kvalitnejšia ako v Európe, či v USA. Vraj to majú domáci v mentalite - absolútnu posadnutosť prácou a zlepšovaním sa.

Ak ale ide o najvýkonnejší plug-in hybridný variant, ten sa ešte cestou zastaví na doladenie vo Francúzsku a až potom ho DS odvezie zákazníkovi. Doladenie? Doladí sa tým, že sa stane plug-in hybridom súcim pre náročného EÚ zákazníka. Tu je video. Obsahuje ako DS9, tak DS4.

DS9 je vrcholné dielo francúzskej automobilky DS Automobiles. Tá má jediný slovenský showroom v bratislavskom Lamači. A značka ani necíti výraznú potrebu aktuálne rozširovať svoju sieť dílerstiev. Jednak tu každú chvíľu máme lockdown, navyše sa až 70% prémiových áut predá v Bratislavskom kraji. DS pre zjednodušenie bežného života s modelmi ponúka okrem apky MyDS službu DS Assistance, ktorá je počas záruky bezplatná, či službu DS Vallet s možnosťou vyzdvihnutia vozidla pred plánovanou servisnou prehliadkou a pristavenie náhradného vozidla.

DS9 je najdlhším autom stojacim na platforme EMP2 vo verzii 2.3. Podvozkovo má veľa spoločného s aktuálnym modelom Peugeot 508, akurát DS9 je ešte dlhším vozidlom, navyše využíva techniku, ktorú 508 nemá k dispozícii a to vrátane adaptívneho podvozku so schopnosťou predvídať situáciu na vozovke prostredníctvom skenovania vozovky cez centrálnu kameru. Tak dokáže riadiaca jednotka doladiť podvozok pre čo najvyšší komfort. Reakcie systém vykonáva pri nerovnostiach s veľkosťou nad 1 cm a to nepretržite. Tiež má auto lepšie izolačné materiály a vďaka trojpriestorovej karosérii aj tuhšiu zadnú časť s nižším prienikom zvuku do kabíny.

Zdroj: Ján Hargaš

Najmä má vzadu skutočne bohatú ponuku priestoru a to aj s elektricky nastaviteľnými zadnými sedadlami s masážnou funkciou. Technológií na palube je skutočne dosť a to vrátane najnovšieho vydania adaptívneho podvozku so schopnosťou automatického predbiehania/zmeny pruhov.

Vpredu mu zas svietia DS Vision svetlomety s matrixovým diaľkovým svetlom, ktoré tvorí 26 LED diód v každom svetlomete schopných reagovať na okolité prostredie a „vyrezať“ ostatných účastníkov cestnej premávky tak, aby neboli oslňovaní.

Vozidlo u nás kúpite v troch motorizáciách. Základom je 1,6 litrový PureTech s osemstupňovým automatom a s výkonom 225 koní. Dopĺňajú ho dva plug-in hybridy s výkonom 225 a 360 koní. Druhý menovaný disponuje pohonom všetkých kolies a technikou modelu 508 PSE. DS9 štartuje na cene 45 990 vo výbave Performance Line+ so skutočne bohatou výbavou a športovým fílingom. Predokolkový E-Tense štartuje na 52 990 eur a 4x4 s výkonom 360 k ide od 62 990 eur.

Zdroj: Ján Hargaš

Zaujímavým spoločným prvkom modelov DS9 a DS4 sú výsuvné kľučky dverí, ktoré sa prvýkrát objavili na modeli DS3.

Zaujímavou odlišnosťou medzi modelmi DS9 a DS4 je presun ovládania okien zo stredového panelu na ľavé - vodičove dvere tak ako je zvykom u ostatných výrobcov. Originalita vraj ustúpila požiadavkám zákazníkov a všetky nové modely pôjdu postupne v „tradičnom“ duchu sťahovania okien.

DS4 je kompaktný automobil z prémiovej nižšej strednej triedy. Celkovou dĺžkou 4,4 metra sa jasne radí medzi crossovery ako BMW X2, Mercedes GLA, či Cupra Formentor. Narozdiel od nich nedisponuje pohonom všetkých kolies, avšak ponuka motorizácií je skutočne bohatá. Základom je PureTech s výkonom 130 koní za 26 990 eur vo výbave Bastille+. O 51 koní a jeden valec navyše ponúkne PureTech s výkonom 181 koní za 33 490 eur vo vyššej výbave Performance Line.

Zdroj: Ján Hargaš

Ešte viac koníkov má vrcholná benzínová motorizácia PureTech 225 s cenou 39 490 s výbavou, ktorá je o štyri stupne vyššie ako základ – Performance Line+. Plug-in hybrid E-Tense začína na cenovke 37 990 eur vo výbave Bastile+. DS4 má naďalej v ponuke aj naftového zástupcu v podobe agregátu BlueHDi s výkonom 130 koní.

Zastúpenie DS očakáva, že najväčší podiel predajov u nás bude tvoriť benzínová verzia PureTech 180. Mimochodom, všetky verzie sú výhradne s meničovou automatickou EAT8 (resp. e-EAT8) prevodovkou od japonského Aisinu. DS4 zaujme výrazným dizajnom, denným svietením zarezávajúcim sa po výške do predného nárazníka a opäť neopakovateľným zmyslom pre detail a štýl v kabíne. Novinkou je dotykový panel na stredovom tuneli, ktorý v budúcnosti poslúži aj na písanie prstom, ktoré už dobre poznáme z najväčších modelov iných prémiových výrobcov.  

Zdroj: Ján Hargaš

Viac fotografií nájdete v priloženej galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo