2024-05-14 15:50:00
Volkswagen California
Volkswagen California
Zdroj: Jozef Murárik

Toto je nový Volskwagen California, je revolučný

Volkswagen na premiére v Berlíne ukázal nový model California. Aby sme boli na správnej vlnovej dĺžke, Volkswagen Úžitkové vozidlá.

Áno, California stále patrí medzi úžitkové autá a postupne sa pretaví do samostatnej podsekcie, ktorá bude integrovať všetky Californie súčasnosti. Už sú tri. Caddy California, California, ako taká, vo forme T7 a Grand California na základoch Crafteru. Práve T7 California je úplnou novinkou, ktorá čiastočne predvádza revolúciu v ponuke.

Nový Volkswagen California T7 vychádza z konceptu predvedeného Multivanom. Ale stavia na predĺženej verzii, aby vnútri bolo dostatok miesta na všetko. Oproti predchodcovi je teda nárast dĺžky až 27 centimetrov a s výškou 1 990 mm s autom vojdete do každej garáže. Teda takmer každej. Ale rozhodne máte širšie možnosti na parkovanie ako v prípade predchodcu.

Platforma využíva základy MQB a to predurčuje aj spaľovacie agregáty použité v tomto univerzálnom aute. Výlučne elektrický je predsa ID.Buzz a ten sa zatiaľ nedočká verzie California kvôli hmotnosti.

Zdroj: Jozef Murárik

California T7 môže mať buď dvojlitrový motor TDI s výkonom 110 kW (150 k), alebo dvojlitrové TSI predvádzajúce sa s 150 kW (204 k). Ale to nie je všetko, ako hovorí Horst Fuchs v Telešopingu. Vrcholom a jediným modelom s pohonom všetkých kolies bude zatiaľ plug-in hybrid. Nový plug-in hybrid sa bude spoliehať na 1,5-litrový motor TSI, ktorý bude kombinovaný s elektromotorom a automatickou prevodovkou. Druhý elektromotor bude na zadnej náprave a bude vytvárať pohon všetkých 4 kolies. Je to prvýkrát, čo platforma umožnila zástavbu aj druhého elektrického motora, vďaka väčšej dĺžke modelu California. Štvorkolka dosiahne celkový výkon až 180 kW (245 k).

Toto sú všetko zaujímavé Agregáty, ale každému jasné, že najčastejšie kupovaný bude naftový štvorvalec. Aká bude najčastejšie kupovaná verzia interiéru je asi ťažké povedať. Rozdelenie bude síce na klasické prevedenia Beach, Coast a Ocean, ale jednotlivé verzie sa budú líšiť. V čom budú zaujímavé?

Zdroj: Jozef Murárik

Beach

Už základné prevedenie Beach má ponúknuť viac miesta ako predchádzajúca generácia. Je to najmä kvôli predĺženiu vozidla o 269 milimetrov a trochu inak riešenej koncepcii. V základnej výbave bude výklopné strešné lôžko s rozmerom 1 137 x 2 054 mm, ktoré bude vybavené matracom s tanierovými pružinami. Inak to bude vlastne iba Multivan s vyklápacou strechou a možnosťou prespania. V tejto základnej verzii bude 6 plnohodnotných sedadiel. Takže áno, toto bude univerzálne auto, ak cez týždeň potrebujete voziť deti po krúžkoch a cez víkend ich nechať doma napospas živlom a vyraziť relaxovať bez nich.

Výbava Beach Tour pridáva akumulátorovú batériu LiFePo s kapacitou 40 Ah, ale aj otočné sedadlá vpredu a tiež prídavné sedadlá dostupné vo výklopnom zadnom veku kufra. Sú to sedadlá exteriérové. Verzia Beach Tour má už iba 5 sedadiel. Ale má ovládanie vnútorných elementov na dotykovom displeji na treťom stĺpiku karosérie vpravo. Toto prevedenie prináša do celkovej rovnice ďalšie sklopné lôžko, ktoré bude znova pre dvoch a bude v interiéri vozidla. Nie na streche. Bude mať rozmery 1 330 x 1 980 mm. Rozkladací matrac sa kladie na sklopené sedadlá a vstavanú policu.

California Beach Camper do tohto vozidla pridáva ešte aj kuchynský modul v kufrovej časti. Variť môžete zvonka pri otvorenom veku batožinového priestoru. To tiež poskytne ochranu pred živlami. Tak ako Beach Tour má aj California Beach Camper 5 sedadiel a vlastne 4 lôžka.

Zdroj: Jozef Murárik

Coast

S modelom California Coast sa dostávame do sekcie verzii s integrovanou kuchyňou. Táto verzia už je reálnym karavanom, ktorý má až dve batérie LiFePo a blok kuchyne so skrinkami. Daňou je použitie iba 4 miest, ale aj 4 lôžok. Na rozdiel od predchádzajúceho California Beach Kemper má lôžko o niečo menšie rozmery. Má iba 1 060 x 1 980 mm. Ale dôležitejšia je tá kuchynka. Kuchyňa predvádza kompaktnejšie rozmery a vysunú chladničku, podobne ako má aj Grand California. Je však na ľavej strane pri ľavých posuvných dverách, čo znamená jediné. Môžete si bez akýchkoľvek problémov naložiť priamo z nákupného košíka chladené veci do chladeného priestoru.

O monitorovanie sa stará vstavaný systém, ktorý sa ovláda 5-palcovým dotykovým displejom na spomenutom treťom stĺpiku karosérie. Má už aj monitorovanie stavu nádrži, monitorovanie stavu chladničky, ovládanie ambientného osvetlenia, ale aj prepínanie do kempovacieho režimu. Prepnúť do kempovacieho režimu je celkom logické, veď nechcete v kempe zakaždým strašiť so zapnutými svetlami pri funkcii Coming Home a Leaving Home.

Zdroj: Jozef Murárik

Ocean

Vrcholom bude prevedenie California Ocean. Ku Coast pridáva ešte exkluzívnejšie materiály a lepšiu základnú výbavu. Štandardne bude teda aj vyhrievanie sedadla vodiča a spolujazdca, nezávisle kúrenie, ale aj automatická klimatizácia. Novinkou bude veľká stropná odkladacia skrinka nad batožinovým priestorom a doplnenie ambientného osvetlenia do kuchynského bloku. Oproti menej vybaveným verziám ma nádrž na čerstvú vodu až 28 litrov, čo je nárast o 5 litrov oproti verzii Coast.

Bez ohľadu na zvolenú verziu modelu môžete mať trojpriestorové usporiadanie vozidla. Centrálny priestor je v aute a je celkom štandardný. Ale vďaka posuvným dverám z oboch strán dokážete doplniť markízu a stanové izby aj do exteriérových časti.

Volkswagen s novým modelom T7 California spravil menšiu revolúciu v podobných vozidlách. Je to najmä z dôvodu, že samotné kuchynské usporiadanie už nie je cez celú stenu. Ak sa vám toto vozidlo páči, bude sa dať objednať v júli, kedy budú známe aj ceny. Príchod prvých kusov má byť niekde na prelome rokov 2024 a 2025, presne tak, aby ste sa s vozidlom stihli zžiť pred novou kempovacou sezónou 2025. Volkswagen T7 California je univerzálne auto s širokou možnosťou volieb výbav. A takisto je široká možnosť aj pohonných jednotiek. Veď plug-in hybrid bude v podobnom vozidle použitý prvýkrát a výhodou môže byť použitie výkonného benzínového motora s dvomi litrami objemu.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Murárik

Komentáre k článku


Stream naživo