2013-10-31 04:40:00
História automobilizmu začala zhruba
História automobilizmu začala zhruba tu...

Ako sme sa dostali od koča k modernému autu? Vysvetlenie ponúka podarené video

Kia vytvorila poučné a celkom zábavné kreslené video, v ktorom dokumentuje najväčšie vynálezy v automobilizme.

A to od spaľovacieho motora cez bezpečnostné pásy až po GPS navigáciu. História automobilizmu skrýva obrovské množstvo vynálezov a patentov, ktoré nielenže zmenili podobu áut, ale zmenili tiež svet. Vybrať spomedzi nich tie najdôležitejšie môže byť ťažšie než sa na prvý pohľad zdá. Hneď by sme všetci vedeli pridať aspoň päť vynálezov, ktoré sú dôležitejšie než tie vo videu. Pre niekoho by medzi najdôležitejšie vynálezy patrili aerodynamické prvky, pre iného by to bolo prepĺňanie, pre ďalšieho elektromotor, či airbag.

Kia vo videu dokazuje, že história nemusí byť nudným výpočtom rokov, mien a udalostí, ale môže byť zábavná a popri tom poučná. Na to, aby bolo video naozaj zábavné potrebujete nielen kreslené postavičky, ale tiež zaujímavý obsah. Vedeli ste napríklad kedy bolo do auta prvý krát namontované elektrické zapaľovanie? Kedy pribudla klimatizácia? Odkedy ľudia v autách počúvajú rádio, alebo odkedy sú v autách odkladacie priestory na fľaše, či spätné zrkadlo? O niečom možno viete, všetko však vie len málokto.

Po pozretí tohto videa budete mať možnosť prekvapiť známych aj takýmito automobilovými historickými „pikoškami...“ Niežeby ste ich doteraz nemali v rukáve dosť, ale ako sa hovorí opakovanie je matka múdrosti.

Samozrejme, video Kia neurobila len z dobročinnosti. Ide o reklamu a o prezentáciu snahy automobilky byť v budúcnosti na špičke v technologickom vývoji áut. Práve preto, že ide hlavne o reklamu sú niektoré fakty trošku nepresné. Napríklad: prvé elektromobily po svete jazdili omnoho... omnoho(!) skôr než v deväťdesiatych rokoch 20. storočia... Ale uprieť Kii snahu nemôžeme. Nakoniec, prečo by sa lídrom v oblasti automobilových technológií  nemohli stať práve Kórejci? No nie?  

Ján Hargaš
ZDROJ: Kia, youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo