2013-10-27 16:11:35
GHE-O Rescue
GHE-O Rescue je novinkou pre záchranárov.
Zdroj: GHE-O Motors

Tam, kde iní končia, GHE-O Rescue začína - je to pravé vozidlo pre záchranárov

Doteraz málo známa spoločnosť z Rumunska predstavila na autosalóne v Bukurešti nekompromisný off-road určený pre záchranné akcie

Model, ktorý je snom záchranárov, má celkom  príznačné meno Rescue. Dnes to majú vyznávači pravých off-road-ov ťažké. Snažia sa ich vytlačiť autá kategórie SUV, ktoré sa neraz hrajú na niečo, na čo nemajú. Skoro vymretý druh v kategórii sériových áut zriedkakedy obohatí nový model tejto kategórie.

Nečudo, veď ani Nissan Patrol, či Mitsubishi Pajero nie sú to, čo kedysi. Najväčší bežný off-road Hummer H1 už neschádza z výrobných liniek. Medzi posledných najznámejších mohykánov patria staré (ale dobré) modely Land Rover Defender, Lada Niva a Mercedes-Benz triedy G. Alebo sa treba pozrieť do firiem, ktoré majú v ponuke špeciálne vozidlá určené do extrémneho terénu.

Jednou z nich je aj rumunská spoločnosť Ghe-O Motors s jej modelom Rescue. Je určený pre záchranárov, vojakov a podobné krízové zložky. Firma Ghe-O Motors má sídlo na okraji Bukurešti. Špecializuje na výrobu offroadov do extrémnych podmienok. V jej ponuke sa dajú nájsť aj špeciály pre preteky v teréne, no tiež model Freefighter, čo je pretekársky špeciál upravený pre potreby hasičov.

Zdroj: GHE-O Motors
Zdroj: GHE-O Motors

 

GHE-O Rescue vie plávať, zvládne snehové záveje aj náročný terén. Do jeho kabíny sa zmestí až 11 osôb. Stále sa pritom nájde priestor pre vodné čerpadlo so 620-litrovou nádržou na vodu pre hasičov. Rescue dokáže vďaka svojej špeciálnej konštrukcii s obrovským nájazdových uhlom vpredu pokoriť skoro každý terén či rieku. Áno, nebojí sa ani vody. K bežným pneumatikám totiž stačí pripevniť vzduchom naplnené vankúše a vtedy vie aj plávať. Na streche je ešte miesto na uloženie pásov, ktoré môžu vystriedať kolesá na zadnej náprave, aby vozidlo zvládlo aj jazdu na snehu a inom nespevnenom povrchu.

Zdroj: GHE-O Motors

Model Rescue dokáže za sebou ťahať aj príves (alebo „sánky") s nákladom či zachraňovanými. Auto je dlhé až 5,2 metra, široké 2,7 metra a vysoké 2,39 metra a váži 3200 kilogramov. Tento záchranársky stroj môžu poháňať rôzne výkonné agregáty. V ponuke sú benzínové motory s výkonom 250 až 368 kW (340 až 500 k) a turbodiesely vo výkonovom rozpätí 160 až 224 kW (218 až 304 k). Podľa potreba ich možno vybaviť vodnou i elektromagnetickou ochranou, aké používajú armádne zložky.

Zdroj: GHE-O Motors
Zdroj: GHE-O Motors

Čo všetko toto monštrum dokáže, si pozrite na videu. Je však zrejmé, že nebude náhodou, že novinka na videu postupne vytiahne zapadnutý Land Rover Defender, či slávny Hummer.

Hoci sa zatiaľ údaje o cene a dostupnosti nepodarilo vypátrať v (ne)ďalekom Rumunsku, je už teraz zrejmé, že sa nový Rescue stane vyhľadávanou terénnou hviezdou a po osvedčení sa v náročnej prevádzke v teréne budú mať záchranári nového obľúbenca.

 

Jozef Vydra
ZDROJ: worldcarfans.com, GHE-O Motors

Komentáre k článku


Stream naživo