2013-07-28 07:00:00
Tesla S sa vyrába
Tesla S sa vyrába v takmer laboratórnych podmienkach
Zdroj: teslamotors.com

Vieme ako sa vyrába Tesla S, elektromobil, ktorý je úspešný

Elektromobily doposiaľ žiadnu veľkú dieru do sveta neurobili, Okrem modelu Tesla S, ktorý sa predáva nad očakávanie dobre.

Napriek svojej cenovke (od 60 000 dolárov vyššie) patrí k najlacnejším autám prémiového segmentu a hlavne v USA predbehol Audi, BMW aj Mercedes. Čo je za tým? Zakladateľ firmy Elon Musk vždy vie prísť s niečím novým.

Napríklad predstavil už sieť superrýchlych dobíjacích staníc, kto chce, môže si nechať za jeden a pol minúty vymeniť vybité akumulátory za nabité, chce vyrábať s Google autonómne autá... je toho dosť.

V Silicon Valley, ktoré je sídlom hlavne elektronických gigantov ako napríklad Intel, či Microsoft, sídli aj továreň spoločnosti Tesla motors. Magazín wired.com mal možnosť dostať sa do továrne amerického výrobcu elektromobilov a vytvoril krátke video. Zachytáva celý proces výroby od rozbalenia kotúča s hliníkom, cez jeho lisovanie, zváranie karosérie, montáž dielcov až po finálny výrobok. Vyrobiť jeden Model S trvá približne 3 až 5 dní.

Zdroj: teslamotors.com
Zdroj: teslamotors.com

Po rozbalení hliníkovej roly sa plech reže na potrebnú veľkosť laserom. Potom putujú kusy do lisu. Z vylisovaných hliníkových dielcov roboti pomocou piatich rôznych spôsobov spájania zostavia karosérie. Tie sa presúvajú na vozíkoch, z ktorých väčšina je riadená automaticky pomocou magnetického pásu na zemi.

Istou zaujímavosťou pri výrobe sú roboti, ktorí dokážu meniť svoje náradie. Preto dokáže jeden a ten istý namontovať sedadlá, ale napríklad aj vlepiť čelné sklo. Darmo, technológia zo Silicon Valley sa naozaj nezaprie...

Jozef Vydra
ZDROJ: teslamotors.com, wired.com

Komentáre k článku


Stream naživo