2013-05-30 05:05:05
Rýchlosť vždy bola a
Na meranie a zdokumentovanie rýchlosti používajú policajti moderné technické prostriedky.
Zdroj: SITA

Rýchlosť vždy bola a zostáva nebezpečná, preto tak láka, tvrdí Ján Bazovský

Na mnohých pôsobí ako afrodiziakum - je výzvou na prekonanie a zrýchľuje dych, zvyšuje tep.

Vysoká rýchlosť opája, no keď sa nezvládne, zabíja. Dôkazov v podobe krížov popri cestách je aj v našich končinách viac ako dosť.

Už dávno sú preč časy keď musel v kolíske motorizmu v Anglicku pred každým autom bežať livrejovaný sluha s červenou zástavkou a uvoľňovať cestu motorovému zázraku na kolesách. Dnes bežia pred autami chodci z iného dôvodu. Kvôli ich príliš vysokej rýchlosti.

Technické zdokonaľovanie hnacích agregátov a ich výkon dodávajú vozidlám rýchlosť, ktorú si kedysi nevedeli predstaviť ani len pretekári. Aby sa z ciest nestávali pretekárske dráhy, legislatívne sú upravené maximálne povolené rýchlosti na jednotlivých druhoch ciest a v obciach zákonom č. 8/2009. Oplatí sa ich pripomenúť:

§ 16

(1) Vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad.

(2) Vodič autobusu a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou  3 500 kg smie jazdiť rýchlosťou najviac 90 km.h-l. Na diaľnici  a na rýchlostnej ceste vodič autobusu smie jazdiť rýchlosťou najviac 100 km.h-l a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg rýchlosťou najviac 130 km.h-l.

(3) Vodič iného motorového vozidla, ako sa uvádza v odseku 2, ako aj vodič autobusu s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť prevyšuje 750 kg, a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg  s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť prevyšuje 750 kg, smú jazdiť rýchlosťou najviac 90 km.h-1.

(4) Vodič smie v obci jazdiť rýchlosťou najviac 50 km.h-1, a ak ide po diaľnici v obci alebo po rýchlostnej ceste v obci, najviac 90 km.h-1.

(5) Vodič nesmie prekročiť najvyššiu dovolenú rýchlosť jazdy vozidiel určenú dopravnou značkou alebo dopravným zariadením.

(6) Najvyššie dovolené rýchlosti ustanovené v odsekoch 2 a 3 nemožno prekročiť, ani ak je dopravnou značkou alebo dopravným zariadením dovolená vyššia rýchlosť; to neplatí pre vodiča motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg bez prípojného vozidla.

(7) Vodič nesmie prekročiť najväčšiu konštrukčnú rýchlosť vozidla, a ak ide o jazdnú súpravu, ani najväčšiu konštrukčnú rýchlosť nijakého z vozidiel súpravy.

(8) Najvyššie dovolené rýchlosti ustanovené v odsekoch 2 až 6 nie sú povinní dodržiavať vodiči vozidiel ozbrojených síl, ozbrojených bezpečnostných zborov, ozbrojených zborov,  Vojenskej polície, Vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby, ak to vyžaduje plnenie osobitných úloh, ktorých okruh určí príslušný minister a riaditeľ Slovenskej informačnej služby.

§ 27

(3) Vo vzdialenosti 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní vodič je povinný jazdiť rýchlosťou najviac 30 km.h-1; ak na priecestnom zabezpečovacom zariadení svieti prerušované biele svetlo, vodič je povinný 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní jazdiť rýchlosťou najviac 50 km.h-1. Vodič pritom nesmie zbytočne predlžovať čas prechádzania železničného priecestia.

§ 34

(1) Pri vlečení motorového vozidla sa smie jazdiť rýchlosťou najviac 60 km.h-1.

§ 35

(1) Diaľnicu môžu používať len vodiči motorových vozidiel; iným účastníkom cestnej premávky je používanie diaľnice zakázané. Na diaľnici smie vodič motorového vozidla jazdiť rýchlosťou najmenej 80 km.h-1. V úseku diaľnice prechádzajúcom cez obec smie vodič motorového vozidla jazdiť rýchlosťou najmenej 65 km.h-1.

§ 37

(1) Ustanovenia o premávke na diaľnici platia aj na rýchlostnej ceste.

§ 59

(3) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km.h-1.

Okrem uvedených paragrafov môžu byť maximálne povolené rýchlosti upravené aj dopravnou značkou B 31a. Tá sa umiestňuje na cesty trvalo alebo dočasne, podľa okolností vyplývajúcich z aktuálnej dopravnej situácie. Platnosť maximálnej povolenej rýchlosti je ukončená buď dopravnými značkami B 31b, B 38, alebo sa končí na vzdialenejšej hranici križovatky.

Vysvetlenie:

Prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti patrí k najčastejším a zároveň aj najdiskutovanejším priestupkom proti pravidlám cestnej premávky. Kontroverzným názorom mnohých vodičov napomáhajú aj dopravní policajti, ktorí kontrolujú dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti na takých miestach, kde jej prekročenie výraznejšie neovplyvňuje bezpečnosť cestnej premávky a potom aj samotní správcovia ciest umiestňovaním dopravných značiek. Podľa expertov je obmedzenie rýchlosti najrýchlejším, najlacnejším, no zároveň aj najmenej účinným spôsobom riešenia bezpečnosti v premávke. Od nadobudnutia účinnosti zákona č. 8/2009, ktorý znížil rýchlosť v obciach na 50 km/h už prešli vyše štyri roky a pri cestách sú stále osadené dopravné značky s maximálnou povolenou rýchlosťou 40 km/h. A dosť často vídať na cestách dočasné značky obmedzujúce rýchlosť z dôvodu stavebných alebo rekonštrukčných prác aj vtedy, keď o cestároch už dávno niet ani pamiatky.

Poznámka:

Používanie dopravných značiek je tiež upravené zákonom. Pokiaľ ich platnosť nie je aktuálna, alebo pre plynulosť a bezpečnosť premávky nedávajú žiaden zmysel, dochádza k tzv. zneváženiu dopravnej značky zo strany vodičov. Tí ich prestanú rešpektovať aj v prípadoch, keď sú naozaj potrebné.

Máme pár príkladov - dôkazov, že dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti niektorým vodičom nič nehovorí:

1 Prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti patrí k najčastejším priestupkom voči dopravným pravidlám.

 

2 Mnohí vodiči si robia najmä z diaľnic a rýchlostných ciest pretekárske dráhy.

 

3 Priestupky týkajúce sa prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti vedia policajti spoľahlivo zadokumentovať.

 

4 Okamžité riešenie priestupkov prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti dopravnými policajtmi niekedy obmedzuje alebo ohrozuje ostatných účastníkov premávky.

Ján Bazovský

Komentáre k článku


Stream naživo