2024-05-07 11:43:00
Hyundai ST1
Hyundai ST1
Zdroj: Hyundai

Hyundai ST1 bude elektrickou Stariou, ale s pracovným zameraním

Hyundai na náš trh dostal model Staria vo veľmi obmedzenej ponuke a obmedzenom počte.

Môžu za to niektoré striktne pravidlá, ale zároveň aj trh samotný. Veď zaplechované dodávky sú hlavne v znamení Fordov, Renaultov a Volkswagenov, prípadne ešte Mercedesov. Ale úžitková verzia Staria má určite zmysel a pri dobrej cenovej politike by uspela aj u nás. Hyundai v tomto rybníku ukázal jednu výraznú novinku. Volá sa ST1, čo je skratka od Service Type 1.

Úžitkový automobil bude dostupný najskôr v Južnej Kórei a tam sa už začne predávať v prvej polovici tohto roka. Nový model prinesie to, čo niektorí odhadovali už pri pohľade na základný a dávnejšie predstavený model Staria. Vozidlo je elektrické. A ako je pri Hyundai zvykom, presnejšie parametre známe nie sú. Automobilka predstavila výhradne dizajnové prevedenie vozidla a odkázala, že je zameraný na menšie firmy v domácej krajine. Postupne sa má síce vozidlo dostať aj do iných krajín, ale je otázne, či aj ku nám.

Od modelu Staria sa líši použitím tých slabších a menších svetlometov vpredu, ako mala základnejšia verzia. Pre tých, čo by hľadali v archíve, tak žltá v sekcii testy. Na rozdiel od nej má ale čiernu masku chladiča a čierne lemovanie spodnej časti tiahnuce sa od nárazníka až po zadnú časť, ak máte prevedenie s krabicou na zadnej náprave.

Predná maska predvádza nielen otvor na prívod vzduchu, ale aj dvierka na nabíjacie konektory. Prečo je toto riešenie optimálne? Model ST1 bude dostupný aj s prevedením samostatného podvozku, na ktorý sa dá umiestniť všeličo ďalšie, napríklad zmrzlinový stánok. V takom prípade by konektor v zadnej časti musel byť integrovaný do nadstavby a ak je vpredu, tak nikto nemá problém ako ho pripevniť a prestavbári nepotrebujú vysokonapäťové školenia.

Konektor vpredu zvláda nielen nabíjanie striedavým prúdom, ale aj jednosmerným. Toto nie je oficiálna informácia, ale je to najlogickejšia možná vec.

Hyundai zatiaľ predstavil 2 verzie, jedna je teda vo forme podvozku, na ktorom vidno masívnu batériu medzi nápravami, druhá je vo forme rozvážkového špeciálu napríklad pre kuriérov, či pre iné transportné spoločnosti. Ku zadnému boxu je, v prípade kompletného modelu, pripojený aj výrazný strešný spojler, ktorý by mal zlepšovať obtekanie okolo auta. Obtekanie vzduchu, nie vody. Zvislé steny zase dokážu sprístupniť väčšiu časť priestoru a tým, že sa šírka nezmenšuje, dokáže ST1 priniesť možnosť uskladniť aj pravouhlo stavané predmety.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo