2013-02-11 06:17:12
Škandalózne: Poisťovňa zaplatila za
Takto dopadol McLaren F1 známeho britského herca Rowana Atkinsona.
Zdroj: dailymail.co.uk

Škandalózne: Poisťovňa zaplatila za opravu auta vyše milión eúr!

Jazdením na starom Mini Morris sa Rowan Atkinson, alias Mr. Bean prepracoval až k McLarenu F1. Svojrázny britský komik na svojom aute dva razy havaroval.

Prvý raz to bolo v roku 1999, keď narazil do vozidla Rover Metro. Druhý raz v auguste 2011 bola nehoda pomerne vážnejšia. Nad autom, ktoré má maximálnu rýchlosť 240 míľ /hodinu (384 km/h), stratil kontrolu na ceste A 605 neďaleko Haddonu v Cambridgeshire a po šmyku narazil do stromu. Atkinson vyviazol so zraneným ramenom, jeho McLaren F1 – jeden z iba 64 vyrobených kusov, dopadol horšie. Po náraze sa odtrhol 12 valcový motor s objemom 6,1 litra - (našli ho 20 metrov od vozidla) a vozidlo začalo horieť.

Technikom trvalo viac ako štyri týždne, kým určili cenu opravy. No poisťovňa strávila takmer osem mesiacov, kým schválila hodnotu masívneho vyplatenia náhrady škody.

Astronomická suma za opravu

Po viac ako roku odborných opráv na základni McLarenu vo Wokingu, v grófstve Surrey, je známa cena. Ako herec potvrdil, poisťovňa zaplatí 910 000 libier. To je v prepočte 1 milión a 75 000 €. Táto cena je maximálnym rekordom v Británii a je trojnásobne vyššia, ako vyplatila doteraz najviac Aviva v  roku 2010. Bolo to 300 000 libier za opravu testovacieho vozidla Pagani Zonda.

Komediálna postavička svojrázneho „rozosmievača“ je v bežnom živote vodičom, ako každý iný. Rozdiel je len v tom, že veľa vodičov nemá doma zbierku drahých áut, ako tento známy herec. Svoj McLaren však nemal schovaný v haráži, ale používal ho pre dochádzanie medzi jeho domovom v Northamptonshire a hereckými záväzkami v Londýne, rovnako ako na rodinné dovolenky.

Zdroj: classicandperformancecar.com
Zdroj: classicandperformancecar.com

Pred časom sa vyjadril, že nie je zberateľ. "Nemám rád, keď sa autá iba vystavujú, alebo niekde odkladajú. Tak sa stáva, že sa „vyparí“ veľa dobrých áut“, povedal tento mesiac pre časopis Classic and Sports Car. "Deprimuje ma, že sú schované ako investičné umenie, alebo zlaté tehličky vo švajčiarskom trezore. McLaren je pritom tak použiteľný, že je zločinom nepoužívať ho. Žiadne zaťaté zuby – stačí nastúpiť a ísť. "

Oprava stála viac, ako nové auto

Oprava vozidla nesmie presiahnuť hranicu približne 50% z nadobúdacej ceny vozidla – rôzne poisťovne majú rôzne limity. Vtedy je to pre poisťovňu nerentabilné a prípad rieši ako tzv. totálnu škodu – vyplatí vám časovú cenu vozidla. Pri staršom aute to môže byť sakramentsky málo. Rowan Atkinson si kúpil svoj gaštanovohnedý McLaren F1 v roku 1997 za 634 500 libier. Tieto autá sú však ako dobrá investícia – ich cena v čase rastie. Keď havaroval v roku 2011, mal na tachometri približne 38 000 míľ ( 61 000 km) a hodnota jeho vozidla bola zhruba tri milióny libier.

Zdroj: dailymail.co.uk
Zdroj: thetimes.co.uk

Priplatí si za poistku – a poriadne veľa

Podľa odborníkov sa bude herecká hviezda musieť zmieriť s tým, že jeho ročné poistné vzrastie v dôsledku drahej havárie. Ben Stagg, senior manažér pre klientov odborného poisťovateľa RK Harrison, povedal: "Poistné pre takéto auto stojí medzi 10 až 15 000 £ na rok. Ale iba vtedy, ak ním nejazdíte a chcete ho mať poistené v garíži. Ak ním chcete aj jazdiť – a pán Atkinson jazdí veľa, mohla by poistka vzrásť na  20 - 40 000 £ za rok, pretože stúpne pridané cestné riziko.

"Keďže teraz nabúral, môže pánovi Atkinsonovi poisťovateľ zvýšiť poistné o ďalších 50 percent. Môže tiež obmedziť najazdenú vzdialenosť a zvýšiť cenu za vozidlo približne o polovicu celkovej hodnoty." Nech je ako chce, Mr. Bean sa bude musieť „buchnúť po vačku“ a vysoliť až 60 000 libier ročne. Ale asi na to má, jeho majetok sa odhaduje na 71 miliónov liber.

Ako je to vôbec možné, že vyplatili toľko?

Vráťme sa ešte raz k vyčíslenej škode. Poistná matematika nepripúšťa také drahé opravy. Poisťovne poisťujú vozidlo tak, že má istú poistnú hodnotu v čase pred nehodou. Vychádza sa pritom z nadobúdacej ceny. Ak škoda, presnejšie cena opravy presiahne aktuálnu cenu vozidla, poisťovňa zaplatí poistnú hodnotu zníženú o cenu použiteľných zvyškov. Ako sa teda mohlo stať, že sa toto auto opravovalo rok za mastný milión eúr? Veď toľko auto nestálo ani ako nové pred pätnástimi rokmi. V tomto prípade je to zvláštne tým, že aktuálna cena auta sa dá iba ťažko spočítať. Na aukciách sa hýbe v miliónoch – dolárov, eúr aj libier. V minulom roku sa jeden model predával za 3,4 milióna £. Poisťovňa by teda v prípade totálnej škody musela vyplatiť viac, ako dala za opravu. Preto sa opravovalo dlho, dôkladne a draho. Je to prípad, akých veľa nebýva, možno tak dva-tri za dvadsať rokov. Dnes je Atkinsonov McLaren znova ako nový. Sám sa vyjadril, že nastúpiť do neho je podobne príjemné, ako keď si obliekate známy sveter. A dodal, že sa stal súčasťou jeho života a dúfa, že spoločne absolvujú 100 000 míľ (160 000 km).

Jozef Vydra
ZDROJ: dailymail.co.uk, metro.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo