2013-07-09 07:00:00
Škoda Octavia RS najnovšej
Škoda Octavia RS najnovšej generácie sa odhaľovala postupne, zajtra to urobí oficiálne.

Ešte sa raz vyspíme a Škoda Octavia RS sa oficiálne predstaví v Goodwoode

Bude to však už len formalita, lebo už pomaly nebude čo predstavovať, keď je odhalené takmer všetko.

Prvé fotky unikli z konfigurátora na webe slovenského zastúpenia značky ešte v decembri minulého roka. Odvtedy sa už potuluje na internete množstvo rôznych aj (polo)oficiálnych fotiek. Pritom je to bizarná situácia: doma v Česku, sa o novej „erese“ oficiálne mlčí a nepoznajú ani jej ceny.

Pár sto kilometrov za našimi hranicami (Rakúsko, Slovinsko) už majú predajcovia vozidlá k dispozícii, dokonca sa predávali na ich stránkach ďalej. Čo si o tom myslieť, fakt netuším. Potom sa automobilka aj zastúpenia čudujú, že médiá „poľujú“ v rôznych vodách, keď chýbajú oficiálne vyjadrenia, fotografie, údaje.

V Škode sa už pred dávnymi rokmi dali na cestu nepísaného pravidla, že z každej novinky musia urobiť drámu postupným odhaľovaním detailov do takej miery, aby auto pritiahlo pozornosť dovtedy, kým sa oficiálne nepredstaví.  Tak to bolo aj v prípade samotnej Octavie predtým Rapida. Ešte že do tohto plánu občas zasiahnu nejaké tie neplánované úniky informácií a fotiek.

Čo už poznáme, čo ešte nie

Škoda ešte v marci oznámila oficiálne predstavenie najvýkonnejšej Octavie na júl v Goodwoode. Vieme už, že model RS bude v ponuke s dvoma motormi: výkon dvojlitrového benzínového motora bude 162 kW (220k), pošepkáva sa čosi o ešte výkonnejšom, až 184 kW (250 k). To sa uvidí zajtra, keď sa konečne oficiálne rozozvučia výfuky Octavie RS na festivale rýchlosti v Goodwoode. Druhým v ponuke je dvojlitrový vznetový motor s výkonom 135 kW (184 k). Iné to je s možnosťou plnej deaktivácie ESP – nakoniec nebude. Škoda ponúkne trojrežim: zapnuté, ASR vypnuté, športový režim – ten bude menej „kecať“ do riadenia auta, ale vypnúť ESP celkom sa nebude dať. Žeby bezpečnosť?

Prišlo aj na oficiálne predstavenie - virtuálne

Keď už bolo informácií vonku dosť, približne pred mesiacom sa predstavila už Škoda Octavia RS oficiálne. Poznáme teda dôverne vonkajšiu podobu, dlho odolával interiér. Aj to už nie je pravda, keď sa na stránke Avto.net objavili fotky slovinského predajcu Roso, kde bol zverejnený aj ten. Neoficiálne. No a potom pred asi desiatimi dňami sa vytasila Škoda aj s cenníkom na Slovensku, ktorý bol v čase uverejnenia najlacnejším. Na Slovensku nové RS s motorom 2,0 TSI, manuálnou prevodovkou a karosériou liftback začína na cene 24 960 eur. Za automat DSG priplatíte masívnych 2 400 eur, o 700 eur drahšia ako TSI je verzia s motorom TDI - za 25 660 eur. Ak túžite po kombi verzii, chce to ešte 1 300 eur navyše. Pre zaujímavosť – v Lotyšsku sa začína cena liftbacku na cene 23 616 eur.

Predáva sa už aj ako jazdenka!

Nová Octavia RS vo verzii kombi, s motorom TDI a prevodovkou DSG sa už objavila dokonca aj v ponuke jedného nezávislého autobazáru v Rakúsku so 150 najazdenými kilometrami. Táto ponuka však z internetu asi nezmizne tak, ako v prípade slovinského predajcu značky Škoda. Oficiálny predaj vozidla predpokladáme po jeho zajtrajšej oficiálnej premiére na pretekárskej dráhe v predvečer legendárneho motoristického sviatku na festivale rýchlosti v Goodwoode.

Skôr ako s tak stane, je tu prvé video - reklama na novinku v štýle: všetci sa na niečo hrajú - iba ja nie. Zaujímavý nápad, aj spracovanie, to sa naozaj Škode podarilo:

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo