2023-04-09 08:11:00
Nové záchytné parkovisko v
Ilustračné foto
Zdroj: FB Juraj Říha

V Bardejove bude dať ľahšie zaparkovať. Aj ekologickejšie

Mesto Bardejov dokončuje parkovisko pri futbalovom štadióne. Myslí aj na ochranu spodných vôd.

Mesto Bardejov dokončuje realizáciu vodozádržných opatrení na parkovisku na Družstevnej ulici pri futbalovom štadióne. Ako informuje na svojej webstránke, ide o prvú etapu a v rámci nej o nové pôdorysné usporiadanie časti jestvujúceho parkoviska pre osobné motorové vozidlá, výmenu jestvujúceho asfaltového povrchu za vsakovacie rošty a doplnenie zelene. Plocha vodozádržného opatrenia parkoviska v prvej etape je 1535 štvorcových metrov, v druhej 930 štvorcových metrov.

"Spomenuté rošty, komory, sú vyplnené pôdnym substrátom s trávnikom. Vsiaknutú a pretečenú vodu dokonale čistí mechanicky a biologicky od uhľovodíkov a ťažkých kovov. Podporuje dekompozíciu biologického odpadu. Umožňuje čiastočnú retenciu a prirodzenú výmenu vlhkosti a kyslíka medzi pôdou a ovzduším. Komory sú vyplnené betónovými blokmi," približuje radnica.

Pri spevnenom systéme využitom pre parkovaciu plochu je do podsypu zahrnutá aj prímes sorbentu, napríklad zeolitu pre dokonalú filtráciu pretečenej vody, absorpciu ťažkých kovov a ropných látok.

"Realizáciou oboch etáp vzniknú desiatky nových parkovacích miest, náklady na realizáciu prvej etapy predstavujú sumu vyše 253.000 eur, na druhú viac ako 150.000 eur. Obdobnou technológiou sú realizované alebo už zrealizované aj parkoviská na Wolkerovej ulici," dodáva radnica.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo