2023-04-06 11:45:00
Mercedes-AMG S 63 4Matic+
Mercedes-AMG S 63 4Matic+
Zdroj: Mercedes-AMG

FOTO: Najvýkonnejšia Trieda S je už tu. Elegantná beštia má brutálny výkon i cenu

Mercedes oznámil spustenie sériovej výroby a prvé dodávky najvýkonnejšej Triedy S všetkých čias.

Niečo také tu ešte nebolo a je celkom možné, že už nebude. Nie v tejto forme. I keď výkony postupným prechodom do sveta elektromobility môžu stúpať, kombinácia charakterného osemvalcového motora v kombinácii s elektrickou sústavou ešte nikdy nedodávala toľko síl luxusnej limuzíne, ktorá je primárne zameraná na pohodlie, komfort a prestíž. Trieda S 63 E Performance má maximálny výkon 590 kW (802 k) a maximálny krútiaci moment 1430 Nm. A nie, nie je to auto na jedno zrýchlenie. AMG sa postaralo o to, aby tieto parametre dokázalo auto podávať veľmi dlho a to práve vďaka najnovším technológiám, ktoré dramaticky zlepšujú energetickú hustotu, tak dostupnosť vrcholných parametrov napriek vysokému zaťaženiu a z neho prameniacich vysokých teplôt. Rovnako ako C 63 AMG, aj S-klassa má mimoriadne chladenie mimoriadnej batérie a viacero technológií odvodených priamo z monopostov F1.

Vozidlo poľahky dosiahne rýchlosť 290 km/h (ktorá je dosiahnuteľná v rámci opcií) a z 0 na 100 km/h zrýchli za 3,3 sekundy. Kombinovaná spotreba je 4,4 litra benzínu na 100 km a v čisto elektrickom móde auto spotrebúva niečo vyše 21 kWh na 100 km. To mu zabezpečuje čisto elektrický dojazd do 33 km, čo znamená využiteľnú kapacitu batérie 10,5 kWh. Aj z toho vyplýva, že elektrický dojazd nebol hlavným cieľom pri vývoji automobilu, dôležitejší bol výkon a snaha udržať hmotnosť vozidla čo najnižšie. Keďže je to však dlhé (5336 mm), veľké (šírka bez zrkadiel 1921 mm) a v základe ťažké auto, hmotnosť 2,5 tony beztak dosiahlo.

Prvé kusy modelu S 63 E Performance bude možno kúpiť vo výbave Edition 1. K nej okrem štandardnej bohatej výbavy patrí sivý lak od Manufaktur, 21 palcové kované disky, exluzívna Nappa koža s kontrastným červeným prešívaním, no tiež balík AMG Night so spätnými zrkadlami a lištami v tmavom chróme, či v leštenej čiernej. Tmavý chróm sa uplatňuje aj na koncovkách výfukov, no auto má tiež červené brzdové strmene, či špeciálne tepelnoizolačné zatmavené sklá a mnoho ďalšieho.

Vozidlo sa vyrába v Závode 56 (Factory 56) v Sindelfingene, kde okrem tohto vrcholného modelu produkujú aj ďalší AMG model EQS 53. Mercedes venuje výrobnému závodu v tlačových podkladoch špeciálnu pozornosť aj preto, lebo 56-tka je haló závodom s dôkladnými eko pravidlami a schopnosťou dramaticky znižovať dopad výroby na životné prostredie aj vďaka cca 12-tisíc solárnym panelom, ktoré dovedna produkujú cez 5000 kWp energie.

Pozrite si galériu. Nájdete tam ako Edition 1, tak každý detail novej superlimuzíny. No a cena? Cena štartuje na úrovni 208-tisíc eur ako pre vás.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo