2022-08-01 11:30:00

BMW M1 Art Car bolo na Slovensku a nielen to

Slovenské BMW usporiadalo zaujímavú výstavu s názvom THE Private Collection by BMW, ktorá na Slovensko prináša niektoré zaujímavé kúsky z archívov automobilky.

Tým najzaujímavejším je, bez sporu, BMW M1 Art Car z roku 1979, ktoré pomaľoval sám Andy Warhol. Ak neviete kto je Andy Warhol, tak je to jeden z najznámejších a najviac cenených moderných umelcov na svete a pochádza zo Slovenska, konkrétne z Medzilaboriec. Vozidlo BMW M1 pomaľoval už v koncom sedemdesiatych rokoch a na jeho tvorbu využil 6 kilogramov farieb. Reálne mu pomaľovanie trvalo len 28 minút, čo už vtedy všetkých šokovalo. Svoj čin odôvodnil faktom, že pre neho má rýchlosť rozmazané kontúry a to sa snažil docieliť aj na samotnom vozidle. Toto auto dokonca pretekalo v pretekoch Le Mans celých 24 hodín. Boli to jeho jediné preteky a odvtedy je v kolekcii automobilky.

Ďalším zaujímavým kúskom, ktorý je možné vidieť v Danubiane je BMW M3 pick-up. Toto vozidlo skonštruovali a vytvorili ako dizajnérske cvičenie, ktoré malo ešte viac zvýšiť popularitu modelu. Pod kapotou tohto vozidla je štvorlitrový benzínový osemvalec s výkonom 309 kW (420 k). Predná časť má dokonca otvárateľnou strechu na štýl vozidiel targa. Na prezentácii špeciálnych modelov značky plní úlohu baru s fľašami šampanského. Pick-up je klasickej bielej farby a vo svojej dobe naozaj šokoval všetkých. Nebola to len vizualizácia, je to reálnych kus, ktorého sa dá dotknúť.

Päťdesiat rokov vozidiel s logom M oslavuje aj najnovší prírastok v portfóliu automobilky, sedan radu 7. Ten síce nie je plnohodnotným modelom M, ale má aspoň základnú odlišovaciu charakteristiku, balík doplnkov M. Po minulej expozícii elektrického modelu i7 je to konečne klasický spaľovací agregát, radový šesťvalec s označením 740d. Má matnú čiernu farbu, ktorá dáva vozidlu tajomný nádych.

Novinkou v portfóliu divízie M sú motocykle. Tie reprezentuje zatiaľ prvý spoločný projekt BMW M 1000 RR, pričom skrátenie sa používa iba M RR. Tento motocykel má viac ako 1,1 konskej sily na kilogram hmotnosti a na stovku sa dostane za necelé 3 sekundy. Na dvojstovke je do 8 sekúnd. Zaujímavosťou je aj fakt, že Lego použilo tento motocykel ako inšpiráciu pre jednu zo svojich stavebníc. Tá bola, samozrejme, vystavená tiež.

V interiéri galérie si svoje miesto našla aj pretekárska verzia modelu M8 s označením GTE. Táto pretekala vo svojej triede a úspešne zbierala pódiové umiestnenia. Jej osud je už ale spečatený, lebo zostalo len pri skelete bez motora. Aj keď má v názve označenie M8, tak s pôvodným modelom má toho naozaj spoločného trochu menej. Väčšina častí pod povrchom je z karbónu a povrchové panely sú buď z plastu, alebo z karbónom vystuženého plastu.

Na vonkajších plochách bolo možné ešte obdivovať nádhernú fialovú farbu na BMW X6 M, prípadne trikolóru M4 priamo pri vchode a nádherne zachovalú BMW M3 generácie E30. Do interiéru si zase našla cestu BMW 3.0 CSL.

Výstava už síce skončila, no vy si ju môžete pozrieť aj teraz. V galérii. 

 


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo