2021-07-21 01:00:00
D1 Budimír Bidovce
D1 Budimír Bidovce
Zdroj: TASR František Iván

Kilečko je opravené. Prezidentka podpísala

Prezidentka v utorok podpísala poslaneckú novelu zákona o diaľničných poplatkoch.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok podpísala poslaneckú novelu zákona o diaľničnej známke, ktorá má za cieľ opraviť tzv. kilečko. S podobným návrhom prišiel pôvodne minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), zákon však hlava štátu vetovala a plénum následne veto neprelomilo.

      Pokutu bude podľa novely zákona možné uložiť do dvoch rokov odo dňa porušenia povinnosti. Dvojročná objektívna lehota na uloženie sankcie za správny delikt bola odôvodnená tým, že je to nevyhnutné vzhľadom na pripravovaný zámer sankcionovať zahraničných prevádzkovateľov vozidiel.
      Novela zákona súvisí s legislatívnou úpravou prijatou zákonom v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia zasiahnutého opatreniami na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19, ide o tzv. kilečko. Táto úprava totiž výrazne zredukovala možnosť efektívneho postihovania prevádzkovateľov vozidiel za nesplnenie povinnosti úhrady diaľničnej známky, keďže v súčasnosti možno pokutu uložiť do 60 dní odo dňa porušenia povinnosti, teda do 60 dní právoplatne rozhodnúť o pokute. To je podľa predkladateľov v praxi takmer nevykonateľné.
      Novelu zákona o diaľničnej známke z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR poslanci ešte vo februári prerokovali v tzv. zrýchlenom režime. Rezort dopravy skrátené legislatívne konanie odôvodnil tým, že nepredĺženie lehoty na právoplatné udelenie pokuty za neúhradu diaľničnej známky môže spôsobiť značné hospodárske škody. Hlava štátu namietala, že novela zákona nesplnila podmienky pre skrátené legislatívne konanie. Plénum vrátený zákon napokon opätovne neschválilo. Pokutu za neuhradenie diaľničnej známky malo byť podľa návrhu z dielne MDV možné uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti. Najneskôr však do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti.

 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo