2021-07-18 14:30:00
Ford Mach-eau
Ford Mach-eau
Zdroj: Ford

Najväčší problém elektromobilov vyriešený. EV už vlastne nič nechýba...

Hotovo, končíme. Spaľovacie motory sú nenávratne preč a nikomu nechýbajú. Môže za to tento flakón.

Podľa prieskumu automobilky Ford jeden z piatich potenciálnych záujemcov o elektromobil povedal, že by mu pri elektrickom aute chýbala vôňa benzínu. V európskom Forde v tom okamihu zastavili vývoj elektromobilov a batérií, múdre hlavy sa dali do kopy a z "baram-baram-buc" všetkých inžinierov značky vzišlo toto. Parfém zvaný Mach-EauGT. Ten je vďaka kombinácii pachov vznikajúcich pri práci auta so spaľovacím motorom skutočnou vôňou auta s výfukom. 

A nejde o prvoaprílový žart, i keď treba uznať, že časť predchádzajúceho odseku bola vymyslená. Tá o ukončení vývoja elektromobilov a batérií. Lebo až taká veľká vec tento prieskum nebol ani vo Forde. Azda len na marketingovom oddelení. 

Parfém vznikol v spolupráci s firmou s názvom Olfiction (číta sa podobne ako slovné spojenie all fiction - náhoda? Určite). Táto firma reálne existuje a poskytuje konzultačné služby množstvu firiem pracujúcich s "voňačkami". No a Ford a Olfiction sa pozreli na chemikálie, ktoré vylučujú benzín, spaľovací motor, pneumatiky, či interiér auta. Medzi týmito šmakmi následne vypichli také, ktoré so spaľovacím motorom pôvodom nemajú nič spoločné, ale mohli by mať. Napríklad benzaldehyd (aróma pripomínajúca mandle), či p-Krezol s "gumeným" pachom. K tomu pridali nejaké ďalšie korenia, levanduľu a sandalové drevo a parfém bol hotový. Celé to má okrem iného pripomínať klasiku - Mustang. Spaľovací Mustang. 

Zdroj: Ford

Tento článok neobsahuje štvrtý rozmer, sotva tretí, takže pričuchnúť si k parfému Mach-eau nemôžete podobne ako ja nie. Azda nám teda musí stačiť zájsť na čerpaciu stanicu, natankovať 95-ťku a jazdiť s pomocou piestového motora. Vraj je to podobné ako parfém, iba skutočné a navyše aj s otravným potenciálom. Voňavka nebude bežne dostupná, je súčasťou kampane Fordu v prospech elektrickej mobility. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ford, Olfiction

Komentáre k článku


Stream naživo