2021-07-16 13:18:00
Tankujete v Rakúsku, lebo
Zdroj: Getty Images

Tankujete v Rakúsku, lebo majú čistejší benzín? S tým bude koniec

Rakúska vláda chce zvýšiť podiel bioetanolu v motorových palivách. Tankovaciu turistiku to poškodí.

Na Slovensku sme na benzín E10 prešli už dávnejšie. Neďaleké pumpy za hranicami v Rakúsku tak na krátko získali výhodu. Uzatvorenie hraníc tankovaciu turistiku obmedzilo, no teraz sa znovu rozbehla. V blízkej budúcnosti sa štandardný benzín (N95) v norme E5 pravdepodobne vytratí aj z rakúskych ciest. Tankovanie v zahraničí tak opäť bude výhradne vecou nižšej ceny, než "lepšieho" benzínu. 

 Rakúska vláda chce podľa ministerky pôdohospodárstva Elisabeth Köstingerovej zvýšiť podiel etanolu v motorových palivách. Keďže takmer tretinu emisií skleníkových plynov v krajine produkuje doprava, je podľa nej vývoj alternatívnych palív mimoriadne dôležitý. Palivo E10 má veľký potenciál stať sa súčasťou riešenia.

Palivo E10 z 90 % tvorí benzín a 10 % bioetanol, čiže alkohol, ktorý vzniká pri fermentácii biomasy. "Vzniknutý oxid uhličitý bol pri raste rastlín zadržaný z atmosféry, preto sú fermentácia a spaľovanie klimaticky neutrálne," cituje ministerku agentúra APA. Podľa jej slov ako vedľajší produkt vznikajú bielkovinové krmivá, čo umožní zníženie dovozu sóje.

V Rakúsku sa už dlho predáva palivo E5 (95 % benzínu a 5 % etanolu), zvýšenie podielu etanolu na 10 % nepredstavuje pre benzínové motory žiadny problém. Nemecko, Francúzsko, Fínsko, Švédsko i Slovensko už zaviedli palivo E10, ktoré v porovnaní s E5 znižuje emisie oxidov dusíka v priemere o 25 %. Zvýšenie podielu etanolu na 10 % by mohlo znížiť aj emisie pevných častíc, podľa štúdie Technickej univerzity Viedeň až o 23 %. Tu nájdete o téme E5 proti E10 viac. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo