2021-03-28 01:00:00
NDS a preliezky na
NDS a preliezky na odpočívadle
Zdroj: nds

Správa sa NDS ako Taliban? Ako to bolo s preliezkami na odpočívadle?

Autori odsúhlasili demoláciu diela v Triblavine, vydané bolo aj povolenie.

Slovenské centrum dizajnu v tomto statuse na sociálnej sieti tvrdí, že NDS sa svojou neúctou k umeleckému dielu Relax BCD Triblavina (špecifické farebné preliezky) správa ako teroristická organizácia Taliban, ktorej bojovníci boli známi nielen samovražednými útokmi, ale aj neúctou ku kultúrnemu dedičstvu. NDS sa voči tomuto tvrdeni ostro ohradila a svoje stanovisko rozoslala médiám. 

V stanovisku NDS tvrdí, že stav diela vylúčil premiestnenie preliezačiek z odpočívadla Triblavina na odpočívadlo Zeleneč, jeho dvaja spoluautori udelili Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) súhlas s demoláciou. Vydané bolo aj stavebné povolenie. TASR to uviedla vedúca oddelenia komunikácie NDS Eva Žgravčáková. Reagovala tak na kritiku Slovenského centra dizajnu o spôsobe demolácie diela stavebnej architektúry.

"Ostro sa vyhradzujeme voči tvrdeniam Slovenského centra dizajnu, že Národná diaľničná spoločnosť sa správa ako Taliban. Rovnako sa ostro ohradzujeme voči tvrdeniam Slovenského centra dizajnu, že klameme," spresnila. Vyhlásila, že Slovenské centrum dizajnu svojim stanoviskom "osočuje Národnú diaľničnú spoločnosť, poškodzuje jej dobré meno, na základe čoho podnikneme všetky právne kroky".

Žgravčáková uviedla, že v roku 2012 autori najskôr udelili súhlas s premiestnením diela na odpočívadlo Zeleneč. Ako ďalej dodala, keďže technický stav diela vylúčil jeho premiestnenie bez vážneho poškodenia a zároveň nespĺňalo bezpečnostné požiadavky, autori vydali súhlas s jeho demoláciou.

"Rovnako sme o uvedenom informovali aj autorskú spoločnosť LITA so sídlom v Bratislave. K demolácii objektu sme pristúpili pred mesiacom, od roku 2019 autori diela ani autorská spoločnosť nepristúpili k odvolaniu súhlasu s demoláciou," doplnila.

Po stanovisku NDS netrvalo dlho a našla sa reportáž RTVS obsahujúca aj vyjadrenie hovorkyne NDS z roku 2017, kde tvrdí, že preliezky budú zachované a budú súčasťou diela križovatky Triblavina. Nepochybne sa odvtedy zmenilo viacero vecí vrátane finálnej tváre križovatky. NDS síce vo vyjadrení tvrdí, že dielo nebolo možné presunúť bez jeho poškodenia, nespokojnosť občanov to však očividne neznižuje. 

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, NDS, FB Slovenské centrum dizajnu

Komentáre k článku


Stream naživo