2015-09-13 14:10:00
iPhony namiesto brzdových doštičiek
iPhony namiesto brzdových doštičiek

VIDEO: iPhone sa dá použiť aj namiesto brzdových doštičiek..?

Smartfóny sa dnes považujú za univerzálny nástroj takmer naozaj na všetko. Nemalo by sa to ale preháňať.

V prvom rade je to prístroj, ktorým sa dá telefonovať. Okrem toho má dobrý fotoaparát a dokonca redaktori BBC pomocou iPhonu nakrúcajú videoreportáže. Aplikácie sú ďalšia silná zbraň tohto mobilu, ktorý v sebe integruje množstvo nástrojov v jednom. Je to akýsi švajčiarsky vojenský nožík súčasnosti.

Je to ale naozaj dostatočne univerzálny prostriedok na všetko, čo potrebujete v živote? Čo napríklad urobia iPhony, keď ich použijete namiesto brzdových doštičiek? Lebo hoci to znie šialene, brzdové doštičky a iPhony sú si blízke veľkosťou, inak ničím. Napriek tomu dokážu iPhony zastaviť auto? Asi iba šialencovi, alebo iditotovi môže napadnúť použiť telefón na čosi také.

Veď už len myšlienka, či sa dajú normálne brzdové doštičky nahradiť smartfónmi s jablkom v znaku, je poriadne šialená. Pretože jedno je vec na brzdenie a druhé na telefonovanie. Jedno vydrží obrovskú teplotu a tlak a druhé nie. Ak aj vám prišla takáto somarina na um v delíriovom rozpoložení, no zachovali ste si aspoň štipku zdravého rozumu na to, aby ste to neskúšali, tak vám blahoželáme. Vŕta vám to ale neustále v hlave, či by to bolo možné? Máme pre vás výsledok takéhoto pokusu.

Chlapík, ktorý prezentuje rôzne šialenosti cez kanál EverythingApplePro na Youtube vybral klasické brzdové doštičky z Porsche 911 a nahradil ich iPhonmi. Auto „osadili“ rozdielne – dopredu sú nasadené iPhony 5, vzadu iPhony 4S, ktorú sú známe svojou odolnosťou. Odolnosťou – no asi ani keby ste po telefóne skákali, nebudete naň klásť také nároky, ako sa kladú na brzdové doštičky pri brzdení zo 60 mph (96,6 km/h).

Ak by ste pred pokusom zvolali: „To nemôže fungovať!“ – bola by to asi celkom pochopiteľná reakcia, ktorá zodpovedá bláznivosti celej myšlienky. No výsledok vás môže poriadne prekvapiť. Po zabrzdení začal jeden z predných iPhonov horieť. Spôsobila to prerazená batéria. S tým sa rátalo a po ruke bol hasiaci prístroj. Že auto skoro vôbec nebrzdilo, v porovnaní so štandardným obložením, sa dalo čakať. Prekvapilo však, že po tejto skúške jeden z iPhonov 5 vpredu zvládol vibrovať a jeden z 4S vzadu trocha fungoval. No nie zasa tak, že by bol úplne použiteľný, to ani náhodou. Ale predstavte si - obrazovka sa rozsvietila a začala blikať. Nuž a práve to je na celom strelenom pokuse najviac prekvapujúce. Čakali by ste, že zo všetkých iPhonov ostanú len mastné fľaky, no „dovolili“ si ukázať, že ešte žijú... Kto by tomu uveril?

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com, carbuzz.com

Komentáre k článku


Stream naživo