2014-07-06 04:00:00
Nehoda na rely -
Nehoda na rely - iba sekundu od tragédie

VIDEO: Šťastie, aké sa nevidí! Smrť si zabudla doma kosu...

Štastie v nešťastí: šesť divákov na rely iba o vlások uniklo hrobárovi z lopaty.

Zubatá sa tentoraz veru poriadne prerátala. Vybrala sa na rely do Poľska s vyhliadkou, že si niečo „odkosí.“ No Šťastena bola zásadne proti a preto aj zostala na mieste a prekazila starej radosť.

Automobilové súťaže patria k najadrenalínovejším podujatiam a zároveň najnebezpečnejším druhom motošportu. Nielen pre pretekárov a spolujazdcov, ale aj pre divákov, ktorí však príliš často stoja príliš blízko pri tratiach. Áno, rýchle autá na úzkych cestách lákajú nielen pretekárov, ale aj divákov.

Akčné súťaže sú vždy prísľubom dramatických udalostí na trati aj vedľa nej. Diváci však lemujú trate zväčša na tých najnevhodnejších miestach. Pretekári majú neraz plné ruky práce zvládnuť svoje auto, nuž nečudo, že sa občas niečo prihodí. Aj tragické, lebo ľudia sú nepoučiteľní...

Tentoraz mali k smrti iba kúštik a k tomu vagón šťastia pri nehode, ktorá sa udiala počas Kaszuby Rallye v Poľsku. Na videu vidno, ako vodič Citroëna C2 vošiel príliš rýchlo do zákruty a stratil kontrolu nad svojim autom. To vyšlo z trate a zamierilo si to priamo do hŕby kamenných kociek, ktorá sa týčila vedľa a na ktorej ako na rozhľadni stálo šesť divákov, medzi nimi aj jedno malé dievča. Máme dôkaz v podobe fotografií:

V prvom videu to veľmi dobre nevidieť, ale máme aj ďalšie... Zvoliť si toto vyvýšené miesto však nebol dobrý nápad, ako sa ukázalo vzápätí. Náraz je neľútostný a kamene lietajú vzduchom. Diváci si zachraňujú životy skokom preč od hŕby kamenia. Takmer všetci odchádzajú bez následkov, ale je tam aj zranený a najviac to chytal vodič, ktorého tiež musia odviezť do nemocnice.

V prvom videu vidno, ako sa nehoda udiala v reálnom čase: bolo to raz – dva. A v druhom je to spomalené.

 

Našli sme pre vás aj zostrih z pretekov, na ktorom sa objavujú tiež zábery z miesta, z ktorého nakrútili aj nehodu so spomínaným koncom. Vidno na nich, ako naukladanú kopu kameňov obsadili viacerí diváci, aj to, že tam stojí malé dievča. Pritom diváci mohli tušiť, že to nedopadne dobre. Ak sa pozriete na video približne okolo času 2:47 zistíte, že už tam mal podobné problémy iný jazdec, ale našťastie iba prefičal okolo.

Resumé: ak už idete na preteky ako diváci, majte vždy na pamäti, že nielen miesta vyznačené usporiadateľmi môžu byť nebezpečné. Platí hlavne zásada, aby ste nestáli na vonkajšej strane zákrut a na miestach, ktoré môžu slúžiť ako úniková zóna pre tých, čo nestihnú dobrzdiť. No ani na vnútorných stranách zákrut, či na rovnom úseku nemusíte byť v bezpečí! Motorizmus je nebezpečný! Možno preto tak láka...

Jozef Vydra
ZDROJ: Youtube, autoblog

Komentáre k článku


Stream naživo