2014-02-20 11:45:59
PSA Peugeot Citroen
PSA Peugeot Citroen
Zdroj: autoblog

Peugeot získal čínsku finančnú injekciu. Hneď chystá modelovú revolúciu!

Čínska automobilka Dongfeng získa 14-% podiel v PSA Peugeot Citroën výmenou za 800 miliónov eur.

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën predložila očakávané plány pre vstup čínskeho partnera. Kapitálová injekcia má francúzskemu koncernu pomôcť dostať sa z problémov spôsobených stratami v uplynulých rokoch. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

PSA plánuje navýšenie kapitálu o 3 miliardy eur. Z toho po 800 miliónov eur poskytnú čínska automobilka Dongfeng Motor a francúzsky štát. Za to získajú v koncerne rovnaký 14-% podiel. Vstup štátu má zabrániť čínskemu konkurentovi, aby získal kontrolu nad tradičnou francúzskou spoločnosťou.

Dongfeng získa prístup k dobre známej značke a moderným technológiám, čo by automobilke malo pomôcť k zvýšeniu podielu na domácom trhu.

Francúzska automobilka podľa zverejnenej správy o hospodárení vlani výrazne znížila stratu. Čistá strata v roku 2013 klesla na 2,32 miliardy eur z približne 5 miliárd eur v roku 2012, keď mali na hospodárenie negatívny vplyv vysoké odpisy. Tržby sa vlani znížili o 2,4 % na 54,1 miliardy eur.

Koncern PSA si hneď vymyslel plán ako nadobudnuté peniaze investovať. Na miesto šéfa automobilky prichádza nový muž, vlastným menom Carlos Tavarez a ten plánuje doslova modelovú revolúciu. Manažér prichádza do automobilky Peugeot Citroen z Renaultu a tvrdí, že jeho nový chlebodarca má potenciál stať sa celosvetovým výrobcom áut. Plánuje zmenšiť šírku modelového radu a „vystrašiť“ konkurenciou novými modelmi v nasledujúcom období. Nuž, nechajme sa prekvapiť!

Ján Hargaš
ZDROJ: TASR, autonews.com

Komentáre k článku


Stream naživo