2014-02-18 10:16:59
Fiat chce svoju vlastnú
Fiat chce svoju vlastnú banku
Zdroj: Fiat

Automobilky "ryžujú" vďaka vlastným bankám. Fiat chce tiež!

Automobilka Fiat chce po vzore ostatných automobiliek zmeniť svoju finančnú divíziu na banku. Závidí konkurentom lacné úvery od Európskej centrálnej banky.

Vedeli ste, že automobilky majú svoje vlastné banky? Tí, ktorí si už od nich zobrali úver, či kreditnú kartu to vedia celkom dobre. A načo sú automobilkám vlastné banky? Na to, aby peniaze od klientov zostali takpovediac doma. Ide tiež o cross selling (voľne preložené: krížový predaj), ktorý znamená, že automobilky okrem áut a dielov, doplnkov... predávajú aj bankové, či finančné produkty. Skrátka, chcú predať čo najviac a zarobiť čo najviac...

Nie je to však jediný dôvod. Banky totiž mali počas krízy prístup k úverom s nízkou úrokovou sadzbou, tzv. lacným úverom. Mohli tak lacnejšie financovať dočasné výpadky v príjmoch. Fiat niečo také robiť nemohol a musel si požičiavať sprostredkovane cez iné banky. Tým pádom musel platiť väčšie úroky a finančne zaostával za konkurenciou.

V súvislosti s odkúpením zvyšného podielu v automobilke Chrysler a snahou stať sa jednou z najväčších automobiliek na svete súvisí práve snaha spraviť zo svojho "finančného oddelenia" regulérnu banku so všetkým čo s tým súvisí.

Koncern Fiat požiadal centrálnu banku v Ríme o povolenie na transformáciu svojej finančnej divízie Fga Capital na banku. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou.

Zdroj: Fiat, caranddriver.com

Vlastnú banku majú napríklad Volkswagen, Peugeot, BMW, Mercedes-Benz, Toyota, GM, Hyundai a ďalší. Zákazníci majú o ich produkty vo všeobecnosti záujem. Potvrdil to prieskum spoločnosti TNS.

"Fiat nemal prístup k úverom od ECB, pretože nemal banku," povedal zdroj Reuters. Potvrdil tak správu, ktorú ako prvé priniesli noviny Il Sole 24 Ore. Podľa tohto zdroja automobilka predložila žiadosť o bankovú licenciu talianskej centrálnej banke začiatkom tohto roka.

Fiat založil Fga Capital v roku 2006 ako spoločný podnik s francúzskou bankou Crédit Agricole, ktorá má v Taliansku veľkú maloobchodnú divíziu. Vlani obe strany, teda Fiat aj Crédit Agricole, predĺžili dohodu o spoločnom podniku do konca roka 2021.

Náklady Fiatu na obsluhu dlhu stúpli po tom, ako ratingové agentúry zhoršili jeho rating a posunuli ho do neinvestičného pásma počas dlhovej krízy, keď automobilky v Európe zápasili so slabým odbytom.

K správe, že požiadal o bankovú licenciu, sa Fiat odmietol vyjadriť a stanovisko centrálnej banky v Ríme sa agentúra Reuters zatiaľ nepodarilo získať.

Ján Hargaš, TASR
ZDROJ: TASR, Forbes, tns-infratest

Komentáre k článku


Stream naživo