2013-11-18 14:43:18
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
Zdroj: VW

Volkswagen Tiguan dostane novú poistku, prevodovky DSG v Európe chybu nemajú

Médiami pred pár dňami preletela správa, že Volkswagen musí zvolať do servisov veľké množstvo áut.

Ako vždy, aj teraz je na tejto správe dosť pravdy, ale všetko neplatí pre naše končiny, ako by sa z prvých informácií mohlo zdať.

V rámci kontinuálneho monitoringu vozidiel v prevádzke zistilo oddelenie kvality Volkswagen AG, že pri modelovom rade Tiguan sa môže porušiť tavná poistka a vďaka tomu môže prestať fungovať jeden z dvoch spínacích obvodov osvetlenia vozidla. Pri tom prestanú fungovať jednotlivé funkcie osvetlenia. Systém elektrického zapojenia osvetlenia však zaručuje, že aj v takom prípade zostane kontúra vozidla v tme vždy rozoznateľná.

Porsche Slovakia ako autorizovaný importér značky Volkswagen pre Slovensko upozorňuje, že v modelovom rade Tiguan sa závada týka možného preťaženia a následného zlyhania poistky, ktorá riadi niektorý z troch okruhov vonkajších svetiel na vozidle (ľavý okruh svetiel vozidla, pravý okruh svetiel vozidla alebo tretie brzdové svetlo s osvetlením EČ).

Ako upresnil Marek Chovanec, PR manažér VW osobné vozidlá, príčinou zlyhania poistky sú vonkajšie vplyvy ako napr. vysoká vlhkosť prostredia, náhla zmena teploty prostredia alebo silnejšie otrasy. V prípade poruchy signalizácia v združenom prístroji upozorní vodiča na možný technický problém.

Výmena poistky za odolnejšie vyhotovenia trvá autorizovanom servise iba niekoľko minút. Celosvetová servisná akcia sa týka približne 800 000 vozidiel vyrobených v období od začiatku roka 2008 do polovice roka 2011. Na Slovensku sa táto akcia týka 1070 vozidiel. Na túto servisnú akciu sa zákazník aktívne nevyzýva, ale všetkým ju vymenia bezplatne v rámci bežnej, najbližšej návštevy servisu. Aby sa zabezpečil dostatočný počet náhradných dielcov, pre vozidlá predané na slovenskom trhu sa akcia začne po 25.11.2013.

Prevodovka DSG problémy v Európe nemá

Pri vozidlách vybavených 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG (model DQ200), ktoré sa prevádzkujú v Číne a juhovýchodnej Ázii, zistila kontrola kvality, že pri použití syntetického prevodového oleja môže dôjsť k poruchám v zásobovaní riadiacej jednotky prevodovky elektrickým prúdom. Týka sa to predovšetkým prevádzky v horúcich a suchých klimatických podmienkach pri používaní vozidla v hustej mestskej premávke s častým zastavovaním a rozjazdom (Stop & Go). Zvolávacia akcia postihuje automobily predávané na trhoch v Austrálii, Novom Zélande, Číne, Malajzii, Singapure, Taiwane a v Izraeli.

Použitím minerálneho prevodového oleja možno tieto problémy vylúčiť. Pre zabezpečenie plnej spokojnosti zákazníkov s prevodovkami DSG sa Volkswagen rozhodol, celosvetovo všetkým majiteľom vozidiel so 7-stupňovou prevodovkou DSG (DQ200) bezplatne vymeniť olejovú náplň prevodovky zo syntetického oleja. Majiteľov týchto vozidiel bude Volkswagen o zvolávacej akcii priamo informovať. Keďže sa chyba prevodovky DSG týka výlučne mimoeurópskych trhov, majitelia áut na Slovensku môžu byť pokojní a olej sa pre ich vozidlá meniť nebude.

Jozef Vydra
ZDROJ: Volkswagen

Komentáre k článku


Stream naživo