2013-10-02 14:06:00
Tempus Bavaria
Tempus Bavaria

AKTUALIZOVANÉ: Tempus má problémy. Zatvára dílerstvá i servisy! REAKCIA BMW

Tempus AWT Bavaria a Tempus Bavaria k dnešnému dňu zatvorili svoje brány. Vlastníci áut BMW sa na servis načakajú.

Aktualizáciu si môžete prečítať nižšie.

Skupina Tempus, ktorá na Slovensku vlastní sieť autorizovaných dílerstiev a servisných centier BMW Tempus AWT Bavaria a Tempus Bavaria, od dnes zatvára všetky svoje showroomy. Pre tento krok sa spoločnosť rozhodla z dôvodu pretrvávajúcich problémov, ktoré majú s ich rakúskym importérom BMW Vertriebs, čo je 100-percentná dcéra nemeckej prémiovej automobilky.

„Je nám to veľmi ľúto, no už nevidíme iný spôsob, ako hájiť svoje práva. Chcel by som sa predovšetkým ospravedlniť všetkým našim zákazníkom, ktorým sa zásadne prekročí doba čakania na opravu vozidla,“ povedal Predseda predstavenstva Tempus Group Martin Sojka s tým, že tento stav potrvá do odvolania.

Pre uzatvorenie štyroch prevádzok v mestách Bratislava, Banská Bystrica, Poprad a Košice sa Tempus Group rozhodol z viacerých dôvodov. Prvým je, že ku dnešnému dňu končí skupine Tempus zmluva o autorizovanom predaji automobilov a BMW Vetriebs ju nemieni predĺžiť. Zároveň rakúska dcéra nemeckej automobilky nechce predĺžiť partnerstvo so spoločnosťami Tempus ani pri autorizovanom servise. Servis skupiny Tempus zabezpečoval 70 percent všetkých opráv BMW na Slovensku. To znamená, že sa enormne predĺžia čakacie lehoty na opravu automobilov v autorizovaných servisoch tejto značky.

Na tieto kroky však podľa Martina Sojku, jedného z konateľov skupiny Tempus Rakúšania nemajú právo. „... Automobilka musí každému, kto spĺňa stanovené podmienky, servis odobriť,“ vraví Sojka s tým, že Tempus tieto podmienky spĺňa už 15 rokov.

Dôvod prečo sa tak Rakúšania správajú voči Tempus Group nie je úplne jasný. Tempus tvrdí, že je to preto, lebo si dovolili sťažovať sa na túto rakúsku dcérsku spoločnosť. Rakúšania mali zvýhodňovať ostatných dílerov, údajne neponúkali cenové bonusy a nútili Tempus predávať autá so stratou. Navyše sa zdá, že neboli schopní na čas dodávať objednané náhradné diely a od istého času pýtali platbu vopred.

Keďže sa k 1. októbru uzatvárajú nielen showroomy ale aj servisné centrá skupiny Tempus pre BMW, táto košická spoločnosť oznámila hromadné prepúšťanie. Dôjde k nemu v prípade, že sa Rakúšania „neumúdria.“ O prácu môže prísť 221 ľudí.

Problémy medzi rakúskou BMW Vetriebs a slovenským Tempus Group sa ťahajú už od začiatku roka.

Tento stav môže trvať aj niekoľko mesiacov, aj keď presný čas sa nateraz odhadnúť nedá. Tempus uzatvorením svojich pobočiek nechce poškodiť automobilku, iba háji svoje práva. Zároveň sa ospravedlňuje zákazníkom, zamestnancom a obchodným partnerom za nepríjemnosti a neistotu.

AKTUALIZÁCIA:

Z tlačovej správy BMW Group: Tlačovú správu možno považovať za reakciu na včerajšiu správu o Tempus Group, ktorá k 1. októbru zatvára svoje dílerstvá a servisy.

Tempus sa v tlačovej správe BMW Group nespomína, no je  jasné, že ide práve o túto košickú firmu. BMW píše, že na Slovensku ponúka špičkové autá, motocykle a prémiové služby. Snaží sa napĺňať svoju stratégiu dlhodobých partnerstiev pre dlhodobo udržateľnú predajnú a servisnú sieť.

K termínu 1. októbra 2013 je na Slovensku 6 autorizovaných predajcov a servisov automobilov značky BMW, 1 autorizovaný MINI predajca so servisom značky MINI, 2 motocykloví predajcovia a jeden autorizovaný Servis-only zástupca značky BMW.

Navyše, po júnovom otvorení predajno-servisného miesta Auto Palace Bratislava sa na koniec októbra 2013 pripravuje otvorenie nového showroomu BMW a MINI pre predajné a servisné služby v Košiciach. BMW tiež cez svojich partnerov poskytuje služby aj v ďalších mestách.

Je teda jasné, že automobilka BMW Tempus definitívne odpísala a robí všetko preto, aby "výpadok" v službách bol čo najmenší a zákazníci ho pocítili minimálne. Presný dôvod tohto "rozchodu" nepoznáme. Asi zostane zatvorený medzi stenami zasiahnutých spoločností. Či BMW nebolo spokojné so službami, ktoré Tempus poskytoval zákazníkom, či Tempus neplatil za dodané diely na čas (čomu nasvedčuje, že si BMW vyžadovalo predplatby na náhradné diely), alebo či sa BMW jednoducho "urazilo" ako to naznačuje Tempus nemôžeme povedať. Všetko sú to len dohady, o ktorých možno diskutovať. Čo bude s 221 zamestnancami Tempus Group, ktorý takto prídu o prácu nevieme. Rozhodnutie BMW je pravdepodobne konečné a ak ho chce Tempus zvrátiť, bude mať čo robiť.

AKTUALIZÁCIA II:

Podľa najnovších informácií by už od pondelka t.j. od 7.10.2013 mali servisy značky Tempus pre BMW fungovať. Ako servis docieli získanie potrebných náhradných dielov nie je špecifikované.

jh
ZDROJ: Tempus Group

Komentáre k článku


Stream naživo