2014-07-11 04:25:00
Vozidlo s právom prednostnej
Vozidlo s právom prednostnej jazdy prechádza cez Nemeckú diaľnicu

VIDEO: Pozrite sa ako reagujú vodiči v Nemecku na sanitku! Máme sa čo učiť!

Video zachytáva prejazd vozidla s právom prednostnej jazdy cez trojpruhovú diaľnicu. Nemci by to mohli učiť.

V našich končinách nie je presne určené ako by sa vodiči mali vyhnúť autu s právom prednostnej jazdy. Naučení sme, že najlepšie je radiť sa k pravej krajnici, alebo tak, aby vozidlo s právom prednostnej jazdy mohlo plynulo prejsť.

V Rakúsku, ale i v Nemecku a v ďalších krajinách majú presne určené ako sa musia autá vyhýbať sanitkám, policajtom, či hasičským vozidlám. Navyše na cestách neexistuje, aby ste pred sanitkou ďalej pokračovali v ceste. Vozidlá musia vytvoriť koridor a až potom pokračovať v plynulej jazde. Na bežnej ceste logicky vpravo, problém však prichádza pri viacprúdových cestách. Na bežnej diaľnici, ktorá má v jednom smere dva prúdy sa majú vodiči v ľavom jazdnom pruhu uhnúť a prípadne zastať na ľavej strane cesty, zatiaľ čo vodiči vpravo sa majú natlačiť na pravú krajnicu.

Na trojprúdovej diaľnici sa vodiči vľavo posunú k ľavému okraju cesty, zatiaľ čo vodiči v pravom a v strednom pruhu ustúpia doprava tak, aby v strede medzi druhým a tretím pruhom sprava vznikol priestor na prejazd vozidiel s právom prednostnej jazdy.

Na štvorprúdovej diaľnici v jednom smere sa vodiči vľavo natlačia viac naľavo a vodiči v ďalších troch prúdoch viac doprava, tak aby medzi tretím a štvrtým prúdom sprava vznikol priestor na prejazd sanitky.

Takto určené povinnosti sa na prvý pohľad môžu zdať príliš zložité, no stačí si to predstaviť a všetko je jasné. Výhodou tohto systému je, že sanitka, hasiči, či policajti môžu ísť priamejšie a nemusia medzi vodičmi kľučkovať podľa toho ako si jednotlivci zmyslia uhnúť.

Samozrejme náš voľnejší aj rakúsky presne určený systém je na nič ak si niekto prichádzajúcu sanitku nevšimne, nevšíma, alebo ju úplne ignoruje, či v panike vytvorí nebezpečnú situáciu.

V nasledujúcom videu si môžete pozrieť ako tento systém funguje v praxi. Keďže sme v Nemecku, až na pár výnimiek si môžete byť istí, že systém funguje. Ktovie ako by to dopadlo u nás. Ozaj, kto vie?

PS: v popise videa sa píše o sanitke, no otázka do pléna, nie sú to skôr hasiči?

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, vitaminl.tv

Komentáre k článku


Stream naživo