2014-07-09 04:00:00
Motor Kombat - netradičné
Motor Kombat - netradičné porovnávanie áut

Motor Kombat Kia Rio vs. Škoda Fabia 2/3: Bezpečnosť

Motor Kombat, súboj dvoch veľkých konkurentov v menšom balení pokračuje. V porovnávacom teste na pokračovanie proti sebe stoja Kia Rio a Škoda Fabia.

V minulej epizóde Motor Kombatu abslovovali porovnanie vnútorného priestoru dva obľúbené subkompakty, Kia Rio a Škoda Fabia. Dnes sa zameriame na bezpečnosť, ale nebojte sa nebude to len o airbagoch, ESP, TCS, ASR, DPH, MHD, či ako sa tie fajnovosti volajú... Veď kto by sa v tom všetkom vyznal?!

V druhom pokračovaní Motor Kombatu sme radšej Kia Rio a Škodu Fabia podrobili týraniu na slalomovej dráhe. Aby to bolo zaujímavejšie, naši moderátori – testovači viezli na zadných sedadlách atraktívny náklad. Pohodlne sa usaďte, Motor Kombat sa začína.

Základ bezpečnosti, bezpečnosť základu

Verdikt našich sympatických porotkýň v opätkoch je jasný. V záujme objektivity sme však bezpečnosť Kie Rio a Škody Fabia hodnotili na základe výsledkov nárazových testov EuroNCAP, v ktorých napriek prísnejšej metodike Rio získalo plný počet päť hviezdičiek, Fabia ešte podľa zhovievavejšej metodiky v roku 2007 štyri hviezdičky.

V prospech Ria hovorí aj fakt, že už v základnej výbave má v porovnaní s Fabiou navyše hlavové airbagy. Okrem airbagov sú obaja rivali vybavení štandardnými aktívnymi bezpečnostnými prvkami ako napríklad ABS, ESP a protipreklzovým systémom. Obe autá majú v základe aj kontrolu tlaku v pneumatikách. Výhodou Ria sú kotúčové brzdy na zadných kolesách a taktiež 15-palcové disky so širšími pneumatikami (185/65 R15) namiesto užších a menších štrnástok (165/70 R14) Fabie.

K lepšej stabilite Ria prispieva aj dlhší rázvor a výrazne širší rozchod kolies spolu so širšími pneumatikami sa stará o väčšiu istotu pri agresívnejšom prejazde zákrut. Kolesá na jednotlivých nápravách sú od seba vzdialené vpredu o 88 mm viac a vzadu až o 99 mm viac ako u Fabie. Celkový dojem je taký, že Fabia sa vo vypätých situáciách viac šmýka aj nakláňa.

Zdroj: motorkombat

 

Po druhej tretine stále vedie Rio

Aj druhú disciplínu vyhrala Kia Rio. Naše sympatické testovacie figuríny dali zapravdu oficiálnym nárazovým testom EuroNCAP, k tomu sa ešte pripojili subjektívne lepšie pocity z jazdných vlastností Ria. Pred poslednou disciplínou je však všetko stále otvorené. Pozrite si finále Motor Kombatu už zajtra!

 

 

Pozrite si aktuálnu ponuku testovacích modelov

 

 

MOTOR KOMBAT

Porovnávané parametre

2. BEZPEČNOSŤ RIO   FABIA  
  počet hviezdičiek kombat výsledok počet hviezdičiek kombat výsledok
crashtest EuroNCAP 5   4  
         
Motor Kombat VERDIKT   5   4

 

motorkombat
ZDROJ: motorkombat

Komentáre k článku


Stream naživo