2014-06-19 13:10:47
Qoros 9 Sedan Concept
Qoros 9 Sedan Concept je prísľubom novej vlajkovej lode značky.
Zdroj: Jihoon Seo, Qoros,

EXKLUZÍVNE: Qoros plánuje vlajkovú loď značky najvyššej triedy!

Qoros 9 Sedan Concept je oficiálny projekt budúcej limuzíny pre rok 2020

Vytvoril ju 29 ročný kórejský študent dizajnu na univerzite v Coventry Jihoon Seo počas stáže v Qoros dizajn centre v Šanghaji automobilky Qoros. Od prvotnej koncepcie až po hlinený model v mierke 1:4,5, ktorý predstavili začiatkom júna na výstave diplomových prác v jeho domovskej univerzite, mu to trvalo päť mesiacov.

Seo získal podporu automobilky Qoros pre jeho záverečný rok štúdia a projekt, ktorý znel: vytvoriť koncept vlajkovej lode značky pre rok 2020 zameraný na 40-50 ročných zákazníkov, ktorí žijú v modernom veľkomeste. Nový koncept vyjadruje výklad novej generácie áut Qoros v rámci „priekopníckej filozofie triedy New Premium.“ Napriek úplne inému zameraniu na ňom vidno niekoľko dizajnových odkazov zo súčasných modelov Qoros 3 Sedan a nadchádzajúceho Qoros 3 Hatch.

Čisté vodorovné línie a veľkorysé proporcie dávajú konceptu Qoros 9 sedan jednoduchý, moderný a výrazný vzhľad, pričom sa dnešné dizajnové prvky v tvare hokejky objavujú v niekoľkých štýlových prvkoch po celom aute.

Bočný profil auta charakterizuje  pomerne vysoká nábežná hrana a zadná časť pripomínajúca kupé má široký C-stĺpik, ktorý sa rozprestiera až takmer po spojler na veku batožinového priestoru. Vpredu je lichobežníková mriežka chladiča s chrómovanými okrajmi lemovaná xenónovými svetlometmi a hmlovými svetlami, vytvára silnú, pôsobivú tvár. Kompaktné zadné kombinované LED svetlá majú tri vodorovné pruhy zvýrazňujúce šírku vozidla a impozantný vzhľad.

 

Zdroj: Jihoon Seo, Qoros,


Qoros 9 Sedan Concept nemá tradičné vonkajšie spätné zrkadlá. Namiesto nich využíva kamery s HD rozlíšením nenápadne integrované do bočných smerových svetiel kúsok pod spodnou časťou A stĺpika. Perforované a diamantom vyrezávané osemlúčové 19-palcové zliatinové kolesá vyžarujú dynamiku a prémiový vzhľad.

Zdroj: Jihoon Seo, Qoros,
Zdroj: Jihoon Seo, Qoros,


Na prezentácii študentských prác na univerzite získal Jihoon ocenenie za najlepšiu prácu v oblasti náčrtkov a vizualizácie. Počas stáže dohliadal na jeho právu Tim Pilsbury, senior manažér v dizajnérskom štúdiu Qoros v Šanghaji, ktorý mu poskytoval podporu, poradenstvo a spätnú väzbu aj po návrate Jihoona do Veľkej Británie počas dokončenia jeho vzdelávania.

„Získal som veľa neoceniteľných skúseností počas mojej praxe,“ povedal Jihoon Seo. „Nielen že som sa naučil zručnosti a techniky potrebné pre dizajnéra áut, ale tiež som si vytvoril počiatočné pochopenie komplexných požiadaviek a dynamiky globálneho automobilového priemyslu. Bolo to inšpiratívne obdobie, a teraz sa inak pozerám na kariéru v automobilovom dizajne.Som veľmi vďačný, že konštrukčný tím Qoros v Šanghaji mi poskytol sponzoroing a možnosť stážovať a tiež ma viedol a usmerňoval ma počas celého posledného roka projektu.“

Ako dodal Gert Volker Hildebrand, výkonný riaditeľ dizajnu značky Qoros: „Sme rýchlo rastúca značky a sme odhodlaní pomáhať a vzdelávať mladé a začínajúce talenty. Nájsť totiž tie najlepšie talenty bude kľúčovým faktorom úspechu našej spoločnosti v budúcnosti. Jihoon je ôsmy internista, ktorého sme privítali v Qorose v niekoľkých minulých rokoch, a budeme aj naďalej ponúkať stáže pre najšikovnejších študentov. Náš program stáží umožňuje dať niečo späť a nám čo pracujeme v Qorose ponúknuť rovnakú príležitosť iným z toho, čo sme sami zažili keď sme boli študentmi, alebo sme získavali skúsenosti počas našich prvých dní v automobilovom dizajne. Jihoon je veľmi talentovaný mladý dizajnér a bolo pre nás potešením, že sme sa zapojili do pomoci pre neho počas prvých krokov jeho kariéry,“ uzavrel Hildebrand.

Jozef Vydra
ZDROJ: Qoros

Komentáre k článku


Stream naživo