2014-02-14 15:00:00
Qoros 3 hatchback má
Qoros 3 hatchback má ďalšie oficiálne fotky
Zdroj: Qoros

Qoros 3 Hatchback 2014 oficiálne: poznáme ďalšie detaily novinky pre Ženevu

Kratšia verzia pred rokom predstaveného sedanu má slušnú spotrebu a maximálne pôjde 210 km/h

K dispozícii bude mať dva motory, dve prevodovky a k tomu sa budú dať vybrať až 18 palcové kolesá. Qoros 3 Hatch ponúka na začiatok štyri stupne veľkorysej výbavy – Essence, Experience, Experience Plus a Elegance.

Celková dĺžka čínsko-izraelského auta, ktoré sa vyrába v úplne novom energeticky úspornom a environmentálne udržateľnom montážnom závode v Changshu, 80 km severozápadne od Šanghaja, je 4 438 milimetrov a rázvor dosiahol na hodnotu slušných 2 690 milimetrov. Nový hatchback kombinuje jeden z najväčších vnútorných priestorov v triede s veľkými piatymi dverami a ľahko prístupným a všestranne využiteľným batožinovým priestorom. Vychádza z rovnakej modulárnej platformy ako model Qoros 3 Sedan. Má nové C stĺpiky a inú strechu, zadné bočné panely a piate dvere a takisto aj nový krížový strešný prvok, ktorý dodáva vozidlu výnimočnú torznú tuhosť. Hatch je postavený na rovnakom konštrukčnom riešení s prvkami vysokopevnostnej ocele ako Qoros 3 Sedan, ktorý v bariérových testoch EuroNCAP vyhodnotili ako „najbezpečnejšie vozidlo“ roku 2013.

Zdroj: Qoros
Zdroj: Qoros

Prednej časti dominuje mriežka chladiča, klenuté prieduchy v spodnej časti dodávajú celkovému vzhľadu agresívnejší výraz, kde sú okrúhle hmlové svetlá zasadené do výrazne tvarovaných výklenkov, ktoré obopínajú predný nárazník. Predné svetlomety majú výrazné LED svetlá s denným svietením, ktoré kopírujú horný okraj predných svetlometov. Najvyšší stupeň výbavy Elegance je vybavený xenónovými svetlami s automatickým nastavovaním ich výšky, ostrekovačmi a adaptívnou technológiou natáčania v zákrutách. LED smerovky sú integrované v spätných zrkadlách. Malé integrované zadné svetlomety obopínajú rohové časti zadného previsu. Sú umiestnené vysoko po bokoch zadnej časti vozidla. Zadné svetlá sú zdvojené a  hmlovky integrované do spodného radu združených zadných svetlometov.

Qoros 3 Hatch bude k dispozícii v šiestich exteriérových farbách, pričom všetky budú v ponuke bez príplatku – počnúc farbou Midnight Black a Crystal White až po metalické odtiene Starlight Black, Shimmer Grey, Diamond Silver a Sunrise Red.

V interiéri bohatá výbava a priestor

Vnútorné čalúnenie bude dostupné v dvoch alternatívach - Lava Black a Sand Beige - v kvalitnom textilnom prevedení Classic, v kombinácii textilu a imitácie kože Stylish alebo v koži. Každá z alternatív s úplne novou kombináciou vzoru a lemovania.

Zdroj: Qoros
Zdroj: Qoros

Súčasťou štandardnej výbavy vo všetkých verziách modelu Qoros 3 Hatch bude inovatívny multimediálny systém Qoros MMH™ (Multi Media Hub), pokrokový systém QorosQloud™ so službami pripojenia do 3G siete s vylepšenou navigáciou, handsfree systém s Bluetooth® pre telefonovanie a bezdrôtové prehrávanie hudby. Chýbať nebude elektronické otváranie okien a elektronické nastavovanie spätných zrkadiel. V strede združenej prístrojovej konzoly je umiestnený 3,5-palcový farebný TFT displej s vysokým rozlíšením, ktorý vodičovi poskytuje kľúčové informácie o vozidle vrátane informácií o aktuálnom dojazde či ukazovateľa najbližšej križovatky z navigačného systému. Súčasťou výbavy základnej verzie Essence bude bezkľúčové ovládanie, klimatizácia, dvojité výduchy klimatizácie pre zadné sedadlá, 100-wattový audio systém so štyrmi reproduktormi, alarm proti odcudzeniu a imobilizér.

Vykrojenie otvoru piatych dverí so šírke 1 080 mm (čo je o 50 mm viac než pri modeli Sedan) umožňuje ľahký prístup do batožinovému priestoru s úctyhodnou kapacitou 403 litrov bez potreby sklopenia zadných sedadiel. Zadné sedadlá sú delené v pomere 60:40 a sklápajú sa samostatne, aby umožnili väčšiu flexibilitu pri prevážaní nákladu. Ich sklopením sa kapacita batožinového priestoru po strop zvýši na 1 105 litrov. Stupeň výbavy Elegance má integrovaný otvor na lyže.

Výkonné a úsporné motory, šesťstupňové prevodovky

Dva vysoko výkonné  úsporné štvorvalcové zážihové motory s objemom 1,6 litra známe už z verzie Sedan sú výsledkom spolupráce konštruktérov Qoros so špičkovými odborníkmi v oblasti vývoja motorov AVL. Oba majú dva vačkové hriadele v hlave valca (DOHC) a 16 ventilov. Sú vybavené technológiou VVT (variabilné časovanie ventilov).

Zdroj: Qoros
Zdroj: Qoros

Atmosférický motor s variabilným systémom nasávania (VIS) s výkonom 93 kW (126 koní) a maximálnym krútiacim momentom 155 Nm pri 3 900 otáčkach za minútu spolupracuje v základnom stupni výbavy Essence so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. Zrýchľuje z nuly na 100 km/h za 11,6 sekundy. Vo výbave Experience a Experience plus s dvojspojkovou šesťstupňovou prevodovkou DCT to stihne za 12,6 sekundy. Maximálna rýchlosť je 193 km/h. Kombinovaná spotreba je 6,1l/100 km, s manuálnou prevodovkou 6,3 litra.

DCT prevodovka od firmy Getrag umožňuje vodičovi zvoliť si medzi automatickým a manuálnym módom radenia a keďže používa elektro-mechanickú kontrolnú jednotku, zabezpečuje vyššiu úsporu paliva v porovnaní s klasickými automatickými hydrodynamickými prevodovkami.

Preplňovaný motor má o 24 % vyšší výkon 115 kW (156 koní) a o 35 % vyšší krútiaci moment 210 Nm v širokom pásme otáčok od 1 750 do 5 000 ot./min.. Motor sa kombinuje so šesťstupňovou DCT prevodovkou pri stupni Experience Plus v rámci voliteľnej výbavy a ako štandard pri najvyššom stupni Elegance. V tejto kombinácii zrýchli Qoros 3 Hatch z nuly na 100 km/h iba za 9,7 sekundy, maximálna rýchlosť vozidla stúpne na 210 km/h. Spotreba je 6,5 l/100 km.

Podvozok na úrovni

Podobne ako Sedan aj nový model využíva vpredu systém zavesenia kolies McPherson a kľukovú nápravu s torznou priečkou vzadu. Samozrejmosťou je elektronický posilňovač hrebeňového riadenia. Predné ventilované kotúčové brzdy sú priemerom kotúča 305 mm a zadné 285 mm. Brzdenie a stabilitu podporujú ABS a ESC vyvinuté exkluzívne pre rodinu modelov Qoros 3v spolupráci s TRW.

16-palcové disky z ľahkých zliatin (v štandarde pre výbavy Essence a Experience) sú vybavené pneumatikami 205/60. 17-palcové zliatinové disky pre výbavy Experience Plus majú pneumatiky 215/50 a na 18-palcové disky pre najvyšší stupeň výbavy Elegance sú určené pneumatiky 225/45.

Zdroj: Qoros

Päť hviezdičiek pre bezpečnosť

Nový Qoros 3 Hatch vychádza z rovnakej filozofie riadenia nárazov tzv. Qoros Crash Management System ako Qoros 3 Sedan. Využíva všetky štrukturálne prvky pasívnej aj aktívnej bezpečnosti svojho staršieho súrodenca, ktorý bol v rámci najprísnejšieho hodnotenia bezpečnosti nových vozidiel na svete EuroNCAP ohodnotený ako „najbezpečnejšie vozidlo“ roka 2013. V septembri minulého roka získal ako vôbec prvý automobil vyrobený v Číne maximálny počet päť hviezdičiek v bariérových testoch EuroNCAP. Qoros 3 Sedan dosiahol vynikajúce výsledky vo všetkých štyroch oblastiach hodnotených organizáciou EuroNCAP. Celkové dosiahnuté skóre 88 % bolo zároveň najvyšším hodnotením testovaných vozidiel za rok 2013, čím sa model zaradil medzi najbezpečnejšie vozidlá testované v rámci EuroNCAP vôbec. Pre zabezpečenie rovnakej pevnosti a tuhosti akú poznáme z modelu Sedan, nový Qoros 3 Hatch disponuje „torznou výstužou“ okolo otvoru piatych dverí s dodatočnou krížovou strešnou výstužou spájajúcou C stĺpiky.

Zdroj: Qoros
Zdroj: Qoros

Od uvedenia na trh bude Qoros 3 Hatch vybavený množstvom štandardných prvkov pasívnej bezpečnosti (určených na ochranu a bezpečnosť posádky v prípade nehody), medzi ktoré patria čelné airbagy vodiča a spolujazdca, bočné airbagy vpredu a hlavové okenné airbagy celej dĺžke (v závislosti od verzie), trojbodové automatické bezpečnostné pásy na všetkých sedadlách a duálne predpínače bezpečnostných pásov pre vodiča a spolujazdca. Opierky hlavy na predných sedadlách majú eliminovať zranenia krčnej chrbtice pri náraze zozadu. K štandardnej výbave všetkých verzií Qoros 3 Hatch bude patriť: ABS, EBD, signalizácia nezapnutého bezpečnostného pásu vodiča (vo verzii Elegance aj spolujazdca a cestujúcich na zadných sedadlách) a nastaviteľný obmedzovač rýchlosti. Všetky verzie sú vybavené systémom uchytenia detskej sedačky ISOFIX s ukotvením hornými úchytkami na pravom aj ľavom zadnom sedadle.

Jozef Vydra
ZDROJ: qoros.com, autobinck.sk

Komentáre k článku


Stream naživo