2014-02-27 11:20:50
Flying Mustang
Flying Mustang

HÁDANKA: čo sa stane, keď dáte do Mustanga 2000 koní a zabudnete na prítlak?

Nuž, tomuto chlapíkovi asi zlyhali výpočty, možno zabudol na skúšku správnosti, alebo si povedal, že pridať auto výkon stačí.

No nestačí! Nádherný príklad toho ako honba za čo najväčším výkonom môže tunera stáť povesť, alebo aspoň čisté trenky... Lebo toto vodič neplánoval a mohol byť rád, že dopadol ako tak dobre. Respektíve, môže byť rád, že dopadol.

Určite viete, že dať do auta super výkon je iba jeden krok k tomu aby ste stvorili super auto. Lebo aj „embéčka“ môže mať vyše 2000 koní + nitro, ale to neznamená, že pri prvej akcelerácii neskončí v jarku zlomená na dve časti...

Každé športové auto potrebuje prítlak. Teda silu, ktorá bude protiváhou pre vztlak a nedovolí autu vzlietnuť. Aj keď je snom mnohých konštruktérov postaviť lietajúce auto, auto ktoré vzlietne a nemá krídla, alebo bezpečný spôsob pristátia môže byť veľký problém.

Automobilky, ale aj tuneri to riešia rôznymi prítlačnými krídlami, spojlermi, difúzormi a podobne. Podľa našich informácií a podľa záberov vo videu tak urobil aj majiteľ Mustanga s výkonom presahujúcich 2000 koní. Pravdepodobne mu však niečo niekde ušlo, napríklad desatinná čiarka.

Inak by totiž nebolo možné to, čo uvidíte vo videu. Jazdec na bordovom Mustangu staršieho dátumu počatia sa volal David Measell. Jeho šťastím bolo, že si auto svoj letecký pokus na pol ceste rozmyslelo, pravdepodobne aj vďaka Measellovej reakcii. Ak mal chlapík po tomto kúsku suché trenky, môže si pogratulovať, väčšina z nás by sa z toho asi po...

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo