2014-02-26 17:56:51
Nissan Qashqai 2014
Nissan Qashqai 2014
Zdroj: EuroNCAP

Nový Nisan Qashqai sa zúčastnil na crash testoch EuroNCAP! Ako dopadol?

Veľmi dobre, a to aj v prípade aktívnej i pasívnej bezpečnosti. Hlavne ak si uvedomíme, že testy sú z roka na rok ťažšie.

Qashqai získal päť hviezd od EuroNCAP. Ak ide o pasívnu bezpečnosť, Qashqai si viedol nadmieru dobre. Plný počet bodov získal za ochranu vodiča a 1,5 ročného dieťaťa v sedačke.

V ďalších kategóriách mu plný bodový zisk ušiel iba o chlp. Kabína zvládla náraz veľmi dobre, airbagy chránili aj kolená vodiča. Auto dokonca prešlo aj náročným testom simulujúcim stret z boku so stromom, či so stĺpom.

Qashqai dobre dopadol aj v kategórii, v ktorej autá často zbytočne strácajú body – označenie a vysvetlenie vypínania airbagu v prípade autosedačky umiestnenej na prednom sedadle.

Aj ochrana chodcov pri čelnom náraze bola slušná hlavne čo sa týka ochrany nôh a hlavy. Problém nastal až pri testoch, keď chodec „trafil“ bočné priestory kapoty. Tam bola ochrana typicky slabšia.

Kategória, kde sú testy EuroNcap čoraz náročnejšie sa dotýka elektronických bezpečnostných pomocníkov. Qashqai aj tu obstál na výbornú.

ESP fungovalo spoľahlivo, pripomínanie nezapnutých pásov tiež. Asistenčné systémy schopné varovať vodiča a v prípade nutnosti aj aktívne brzdiť síce nepatria do základnej výbavy, no pracovali spoľahlivo.

Video z kreš testu si môžete pozrieť nižšie.

Ján Hargaš
ZDROJ: EuroNCAP

Komentáre k článku


Stream naživo