2013-07-23 04:00:00
Maľovanie za volantom
Je neuveriteľné, ako sa dokážu pohádať manželia po pár rokoch (spolu)žitia kvôli zbytočným maličkostiam.
Zdroj: Profimedia

Kto sú najhorší spolucestujúci? Prekvapujúco to nie sú deti.

Je iba veľmi málo vecí, ktoré dokážu človeka „vytočiť“ za volantom viac, ako otravný spolucestujúci „vševedko“.

Kto je vlastne tým najhorším spolucestujúcim? Neuveríte, ale podľa výskumu uverejneného na stránke insurance.com je to niektorý z manželov! Deti sú prekvapujúco tí najmenej otravní spolucestujúci.

To sú závery výskumu, na ktorom sa zúčastnilo formou anketových otázok, z ktorých si mohli vybrať niektorú z odpovedí, 500 vodičov a vodičiek starších ako 18 rokov.

Vodičkám najviac prekáža manžel, vodičom zas manželka

Podľa vodičiek je najhorším spolujazdcom manžel, až v 34 % prípadov. Na druhom mieste sú to matky (18 %) a priatelia sú tretí (15 %).

U mužov to bolo podobné. Najhoršie sú na sedadle spolujazdca (alebo aj na zadnom sedadle) manželky (40 %), nasledujú priatelia (17 %) a matky (15 %).

Deti z toho vyšli pomerne dobre: iba 7 percent vodičov a vodičiek uviedlo za najhoršie spolujazdkyne dospelé dcéry, a 5 percent mladších synov. 4 percentá získali dospelí synovia a úplne najmenej, iba 3 percentá to boli pre mladšie dcéry a pre pubertiakov všeobecne. Je zaujímavé, že otcov podľa výskumu označilo za najhorších spolujazdcov iba 5 % účastníkov.

Čo nám najviac vadí

Poznámky, respektíve komentovanie rýchlosti jazdy (47 %), udávanie pokynov, alebo ponúkanie inej trasy (29 %), príliš veľa rozprávania (19 %). Vodičom bšeobecne ďalej najviac prekáža šliapanie na imaginárny brzdový pedál (15 %), obsluha rádia a CD prehrávača - zmena stanice, hudby alebo hlasitosti (10 %procent). Záver sťažností sa niesol v znamení používania mobilných telefónov – volanie a posielanie SMS a zvukové efekty, ktoré sprevádzajú video hry (7 %), spev a jačanie (6 % ) a jedenie vo vozidle (3 %).

Okrem týchto zlozvykov, z ktorých si mohli účastníci prieskumu vybrať, uviedli v ankete aj ďalšie. Napríklad používanie spätného zrkadla pre spolujazdca a neustále „nastavovanie“ všetkých možných prvkov ovládania na prístrojovej doske,

Ako prekonať konflikty na palube

Michelle Megnaová, ktorá pripravovala pre Insurance.com správu o celom prieskume, ponúkla aj niekoľko tipov, ako predísť možným problémom. Podľa nej je vhodné pred jazdou oboznámiť všetkých „účastníkov zájazdu“ s trasou, dohodnúť sa na počúvanej hudbe, posadiť premúdrelého "vypytovača" na zadné sedadlo... Vraj ja ešte dobré tiež sa naučiť zhlboka dýchať. No, tak to v každom prípade!

My dodávame ešte ďalšie možnosti: zmeniť rodinu, alebo priateľov, alebo sa vykašľať na podobné prieskumy a zariadiť si to v kabíne leteckým štýlom: „Ja som kapitán/(ka), zodpovedám za vás na palube, mňa budete poslúchať. Kto nechce, nech si vystúpi ešte pred jazdou, medzipristátia neakceptujem.“ A bodka!

Jozef Vydra
ZDROJ: insurance.com

Komentáre k článku


Stream naživo