2013-02-26 06:00:00
Kýchate pri prechladnutí a
Nebezpečnejší, ako s alkoholom v krvi sú kýchajúci vodiči.
Zdroj: ww2.hdnux.com

Kýchate pri prechladnutí a chrípke? V žiadnom prípade si nesadajte za volant!

Ak patríte k tým, ktorí svoje ochorenie nevyležíte, ale šoférujete a pritom kýchate, ohrozujete ostatných.

Nielen kvôli nákaze. Vodiči, ktorí majú nádchu, alebo sú prechladnutí, určite nemajú sedieť za volantom, ale zostať doma v posteli. Ak pri chorobe navyše kýchajú, sú nebezpečnejší, ako keby si pred jazdou vypili pár poldecákov, presnejšie dve dvojité whisky, ako uvádza výskum.

Pozoruhodné zistenie:

Kýchajúci vodiči za volantom spôsobia vo Veľkej Británii 2500 nehôd. No nie za rok, ale za jediný týždeň! Podľa Daily Mail sú to výsledky štúdie z Halfords Autocentres. Odborníci tvrdia, že by sa takto chorí vodiči určite nemali vybrať na cesty.

 

Zdroj: naturprodukt.hu

Jazda naslepo sa vypomstí

Je skutočne veľkým hazardom, keď motoristi prejdú pri rýchlosti 55 km/h počas jednosekundového kýchnutia najmenej 15 metrov úplne bez zrakovej kontroly cesty. Priemerne však trvá kýchnutie približne 2 sekundy. So zvyšujúcou sa rýchlosťou môže byť táto vzdialenosť „naslepo“ podstatne väčšia. Pri rýchlosti necelých 100 km/h to už je takmer 60 metrov! To znamená len jedno - nechajte dvere svojho auta zatvorené už vtedy, keď máte "len obyčajnú" nádchu.

S ťažkým prechladnutím treba zostať „mimo cesty"

Štúdia naznačuje, že už posmrkávajúci vodič by mal mať oveľa väčší odstup od vozidiel pred ním, až o ďalšie štyri dĺžky auta pre pomalšie reakčné časy! Vodiči, ktorí si napriek týmto varovaniam sadajú za volant s „obyčajným“ prechladnutím, sú v premávke omnoho nebezpečnejší, ako si uvedomujú, hovoria vedci.

Kýchanie, hľadanie vreckovky a fúkanie sú na vine za 2 500 nehôd týždenne v zime a nie stav vozovky, či auta. Nebezpečnejšie je to pri vyšších rýchlostiach na diaľnici, keď vodič stráca počas kýchania očný kontakt s cestou pri vysokých rýchlostiach. Podľa štúdie z Halfords Autocentra deväť percent z 2,6 milióna vodičov na britských cestách priznalo, že pri svojej jazde nemali „oči na ceste“ z dôvodu prechladnutia alebo chrípky.

Zdroj: auto-market.me

Steve Rounds z ústredia diaľničnej polície povedal, že vodiči, ktorí sa necítia dobre, by mali zostať doma, ale určite nemajú ohrozovať ostatných účastníkov cestnej premávky. "Kýchanie je veľmi nebezpečné, pretože postihnutý zatvára oči, najmä pri silnom prechladnutí. Riadiť auto s takými príznakmi by určite bolo nezodpovedné a mohlo by byť priťažujúcu okolnosťou pri akejkoľvek nehode, ktorá by viedla k smrti alebo vážnemu zranenia, ktoré by vodič spôsobil nebezpečnou jazdou" varuje Rounds.
Vďaka štúdii vypracovanej na podnet Halfordského Autocentra sa zistilo, že je takmer 40 percent ľudí, ktorí išli do práce, aj keď sa pre chorobu cítili zle a takmer štvrtina všetkých vodičov sa necítila dobre za volantom počas zimných mesiacov.

Lieky nepomôžu, skôr naopak

Policajt Steve Rounds dodal: "Ľudia si musia byť vedomí aj vedľajších účinkov liekov, preto kontrolujte obal s konkrétnym varovaním, najmä o ospalosti." Rory Carlin z Halfords Autocentres, dodáva, že studené podmienky v poslednom čase ešte zvýšili nebezpečenstvo jazdy. "Stojí za pripomenutie, že riadna údržbu bŕzd a pneumatík sú životne dôležité pre zabezpečenie Vášho vozidla, aby zastavilo tak rýchlo, ako je to len možné, keď to potrebujete." V top pohode musí byť aj vodič, preto v prípade prechladnutia bežte do postele.

Jozef Vydra
ZDROJ: dailymail.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo