2013-01-27 06:25:39
Šokujúca štúdia: Obéznym za
Ani dvojité airbagy nepomôžu pri nadváhe, či obezite.
Zdroj: autozonetv.com

Šokujúca štúdia: Obéznym za volantom hrozí smrť!

Máte nadváhu? Mali by ste jazdiť úplne ukážkovo a vyhnúť sa nehodám. Nebezpečenstvo smrti totiž rastie s obezitou vodiča.

Ako uverejnil britský časopis British Medical Journal (BMJ), pri dopravnej nehode viac hrozí smrť obéznym ľuďom a riziko rastie so stúpajúcou hmotnosťou. Nie sú to iba predpoklady, ale výskum jasne preukázal tieto súvislosti. Vedci zo Západovirginskej univerzity a z Kalifornskej univerzity v Berkeley skúmali údaje v americkom národnom registri dopravných nehôd. V rokoch 1996 až 2008 ich v ňom zaznamenali viac ako 57 000. Špecialisti sa zamerali na zrážky osobných vozidiel, pri ktorých zahynul vodič aspoň jedného z nich.

Zdroj: auto.lafa.kz

Ak chcete prežiť, buďte štíhli

„Analýza ukázala, že nebezpečenstvo smrti rastie s obezitou vodiča tak, ako ju uvádza klasifikácia Svetovej zdravotníckej organizácie“ (WHO), uvádza sa v časopise. Podľa WHO sú tri stupne obezity. Pravdepodobnosť úmrtia pri strete vozidiel je podľa vedcov vyššia o 21 percent u vodičov s obezitou do prvého stupňa, ako u vodičov s normálnou hmotnosťou. Pre obezitu druhého stupňa je toto riziko dokonca vyššie o 51 percent. A tí, ktorí majú obezitu najvyššieho, tretieho stupňa, musia rátať s rizikom vyšším až o 80 %.

Čo sa skrýva za výsledkami

Podľa výsledkov štúdie sa jej autori domnievajú, že „obézni vodiči sú všeobecne náchylnejší na zdravotné problémy a to prispieva k vyššiemu nebezpečenstvu smrti v prípade nehody.“ To ale nie je jediný problém. Výsledky dávajú aj iné vysvetlenie. Je to horšia funkcia bezpečnostných pásov, ktoré sú spolu s airbagmi nastavené na istú „normalizovanú“ hmotnosť pripútaných osôb. V prípade závažnej nadváhy nefungujú, ako by mali. Simulácie dopravných nehôd vraj ukázali závažný fakt: bezpečnostné pásy fungujú horšie, ak majú udržať osoby s nadváhou. A udržanie obéznych ľudí v sedadle je problematické tiež kvôli nadmerne mäkkému tkanivu v oblasti brucha.

Zdroj: General Motors

Jozef Vydra
ZDROJ: British Medical Journal

Komentáre k článku


Stream naživo