2013-11-21 09:09:14
Honda Vezel
Honda Vezel je miešancom viacerých tried.
Zdroj: Honda

Honda predstavila na tokijskom autosalóne Vezel - nové mestské SUV

Prvý deň tokijského autosalónu priniesol množstvo noviniek hlavne domácich automobiliek. Má ich aj Honda.

Miešanci mnohých tried sú stále populárnejší. Vie to aj Honda, ktorá predstavila podľa jej slov športovo úžitkové kupé. S menom Vezel, ktoré bude platiť pre  japonský trh uviedla produkčný model nového mestského SUV. Je to vlastne produkčná verzia konceptu Honda Urban SUV, ktorú sme predstavili pri odhalení štúdie v Detriote. Podľa dostupných informácií je SUV postavené na platforme malej Hondy Jazz, ale samotná Honda ale o tom taktne mlčí. Vozidlo by sa malo u nás zaradiť pod model CR-V.

Sériové auto sa vyznačuje celkovou koncepciou s niekoľkými neveľmi vídanými riešeniami, ktoré prevzalo zo spomínaného konceptu. Netradičné v tejto triede sú kľučky zadných bočných dverí, ktoré sú integrované do zadných stĺpikov. Aj keď automobilka tvrdí, že interiér bol navrhnutý s dôrazom na vysokú kvalitu a príjemné prostredie pre vodiča a spolujazdca a s ohľadom na komfort a funkčnosť pre cestujúcich na zadných sedadlách, veľa miesta práve v tejto časti asi nebude.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Hoci línie hornej časti pripomínajú vozidlo kategórie kupé, pasažieri na zadných sedadlách budú limitovaní zvažujúcou sa líniou strechy. Určite však zaujmú netradične riešené výduchy ventilácie pred spolujazdcom, alebo zvláštny stredový tunel.

V Japonsku bude model Vezel predstavený s benzínovým motorom, ale tiež s hybridným pohonom. Hybridná verzia bude vybavená systémom Sport Hybrid i-DCD (Intelligent Dual Clutch Drive - inteligentný dvojspojkový pohon), ktorý kombinuje 1,5-litrový motor s priamym vstrekovaním paliva a výkonný elektromotor. Benzínová verzia bude vybavená 1,5-litrovým motorom s priamym vstrekovaním paliva.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

 

Vďaka využitiu najmodernejších technológií pohonných jednotiek sa majú obe verzie modelu Vezel vyznačovať dynamickým jazdným charakterom i vynikajúcou spotrebou paliva. V Japonsku bude model uvedený na trh 20. decembra 2013, kedy sa dozvieme aj ďalšie podrobnosti o vozidle. Nové mestské SUV príde aj na európsky trh v priebehu roka 2015, lebo má ísť o globálny model. Jeho názov pre Európu potvrdia až pred jeho uvedením.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo