2013-01-18 11:30:00
Honda priniesla do Detroitu
Novinka patrí do kategórie malých crossoverov, resp. SUV.
Zdroj: Honda

Honda priniesla do Detroitu Urban SUV Concept

PRIDANÉ VIDEO Malá kopa pýta viac – a tak je to aj s kategóriou malých mestských crossoverov. Honda sa pridá k značkám, ktoré ho majú v ponuke.

K už známemu Nissanu Juke a nedávnym novinkám Renault Captur a Peugeot 2008 pribudne Honda Urban SUV. Zatiaľ ako koncept.

Kategória malých a kompaktných vozidiel so vzhľadom SUV naberá poriadne na otáčkach. V Detroite na Severoamerickom medzinárodnom autosalóne (NAIAS) 2013 sa vo svetovej premiére predstavil úplne nový koncept značky Honda. Štylisticky je to akoby zmenšená kompaktnejšia Honda CR-V, hoci dizajnéri príliš veľa prvkov nepreniesli a vydali sa svojou cestou. Základné črty sú však rovnaké. Nové malé SUV by sa malo dostať na japonský trh na konci roka 2013 a  v nasledujúcom má prísť aj na americký trh.  Potom  sa predstaví aj v Európe. Urban SUV Concept je ďalším prírastkom do radu vozidiel vychádzajúcich z novej globálnej kompaktnej platformy značky. Tá dnes zahŕňa modely Honda Fit (v Európe pod menom Jazz) a Honda City.

Zdroj: Honda

SUV, či CUV

Urban SUV Concept má základné línie malého SUV. Patrí pritom do kategórie crossoverov. Vyznačuje sa čistým a dômyselným vzhľadom, dynamickými líniami a výraznými proporciami. Predná časť vozidla s netradične riešenou maskou chladiča je pripomienkou na vozidlá sesterskej značky Acura, známej hlavne v Amerike. Výrazné sú svetlomety s diódovými jednotkami. Kľučky zadných dverí sú ukryté podobne ako v modeli Civic, na ktorý sa ponáša aj zadná časť novinky. Na sériovú podobu si musíme počkať do konca roka.

Menší, variabilný, úsporný

Taký má byť nový crossover. Značka zatiaľ neuviedla technické údaje auta. Jediným známym parametrom je dĺžka 4,3 metra. Urban SUV Concept je teda o celých 23 centimetrov kratší ako Honda CR-V. Malé SUV sa bude predávať na celom svete a poháňať ho budú úsporné motory radu Earth Dreams Technology.

Zdroj: Honda

Nový model využíva originálne riešenie značky Honda s uprostred umiestnenou nádržou, ktoré sa používa v modeli Honda Fit/Jazz. Novinka tiež dostane známe Magické sedadlá Honda. Tie umožňujú vďaka širokým možnostiam nastavenia nezvyčajnú variabilitu interiéru. Malé SUV sa bude vyrábať spoločne s modelom Fit (Jazz) v najnovšej severoamerickej továrni značky Honda blízko mexického Celaya, ktora je momentálne vo výstavbe. Závod by mal okrem malého SUV vyrábať aj ďalšie modely, jeho kapacita ma byť dvestotisíc  vozidiel ročne.

Jozef Vydra
ZDROJ: Honda Canada Inc.

Komentáre k článku


Stream naživo