2022-09-08 13:30:00
Toyota Yaris Ativ
Toyota Yaris Ativ
Zdroj: Toyota

Čo tak návrat k malým sedanom? Toto je Toyota Yaris Ativ. Konkurent pre Logan?

Existuje veľa áut, ktoré sa do Európy nedostanú. Aj toto k nim patrí. Škoda.

V časoch prudkého zdražovania všetkého by malý úsporný sedan s dostatkom pasívnej i aktívnej bezpečnosti, priehrštiami výbavy a so solídnym kufrom, no najmä s cenou od cca 15-tisíc eur mohol byť dobrou alternatívou k množstvu áut a mohol by pár zákazníkov presvedčiť k tomu, aby namiesto jazdenky investovali do novšieho auta. S moderným hybridným pohonom by auto s veľkým kufrom prakticky nič nežralo. Presne ako Corolla sedan, akurát že menšie a ešte lacnejšie.

Nie však? Radšej crossover... Každopádne nie každý trh je tak zameraný smerom k vyššiemu sedeniu ako ten náš. Nový Yaris Ativ sa bude vyvážať do 35 krajín sveta. Z Thajska, kde auto ako predstavili, tak vyrábajú. Do Európy sa pozrieť neplánuje. Takže Dacia a jej Logan môžu byť pokojní, i keď je celkom možné, že sa Ativ s Loganom o zákazníka predsa len pobijú, koniec koncov Logan už v minulosti úspešne pôsobil na trhoch mimo Európy, i keď s iným logom.

Ativ má Podkapotou 1,2 litrový štvorvalec s výkonom 69 kW a s krútiacim momentom 110 Nm pri 4400 ot/min. Kombinovaný je výhradne s CVT prevodovkou. Minulá generácia tohto modelu mala 4425 mm dĺžky a rázvor 2550 mm. Predpokladom je mierne zväčšenie vonkajších parametrov, no maximálne o pár milimetrov. Ide predsa o autíčko zo segmentu B a z neho neradno príliš vytŕčať a kanibalizovať spomínanú Corollu. V Thajsku žiaden iný motor okrem atmosférickej jednotky nedostane, i keď Yaris hybrid ponúka aj v prípade rebrandingu na Mazdu 2.

Vozidlo má na svoju veľkosť nevšedné množstvo asistenčných systémov, za ktoré by sa nemuselo hanbiť ani v Európe. Má tiež bohatú základnú výbavu so zliatinovými diskami, bezkľúčovým štartovaním, infotainmentom a mnohým ďalším. Má LED svetlá, vie byť aj v koži a vie pracovať aj s CarPlay a Android Auto.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo