2022-08-10 13:55:00
Porsche je najrýchlejším elektromobilom
Porsche je najrýchlejším elektromobilom v Zelenom pekle
Zdroj: Porsche

VIDEO: Porsche Taycan Turbo S je najrýchlejšie na Nurburgringu

Zelené peklo je méta, ktorú automobilky a ich produkčné športové autá chcú dosiahnuť.

Získať na Nurburgringu rekord nie je vôbec ľahké a tento okruh prezývaný aj Zelené peklo láka pozornosť mnohých. Koniec koncov - čas z Nurburgringu je považovaný za referenčný a automobilkám nepochybne pomáha v predaji svojich športových vozidiel. Tie najrýchlejšie produkčné autá, zvané tiež hyperšporty, potlačili výsledné časy na okruhu pod magickú hranicu 7 minút už pred pár rokmi. Je však celkom šokujúce, že aj veľké ťažké elektromobily dokážu už dnes konkurovať tým úplne najlepším spaľovacím autám. Pritom by sa mohlo zdať, že elektromobil je dobrý azda len na trhanie krčných chrbtíc pri šprinte na štvrť míle. Možno niektoré, nie však tie najlepšie. Doterajším držitelom rekordu medzi elektrickými športovými autami bola Tesla Model S Plaid.

Trojmotorová Tesla s výkonom viac ako 760 kW (1034 k) bola vozidlom, ktoré Porsche o rekord medzi sériovými EV obrala. Taycan vo verzii Turbo totiž Nurburgring ešte pred predstavením zašiel v roku 2019 dvadsaťkilometrový okruh za 7:42 s. Faceliftovaná Tesla S to zvládla za 7:35 minút, čím Porsche výrazne predčila. Lenže teraz je Porsche späť a čas Tesly silnejšia verzia Turbo S stiahla o dve sekundy. Výsledok je teda 7:33 pre Porsche. Či Tesla odpovie, to zatiaľ nie je jasné, no bezpochyby bude koruna aspoň na čas patriť opäť značke Porsche. Tá vlastní rekord aj pre najrýchlejšie sériové produkčné auto bez prívlastku EV. Porsche 911 GT2 RS dosiahlo na okruhu minulý rok čas 6:38 sekundy.

Ako vidieť, elektromobily ešte majú čo doháňať, no pravdou tiež je, že 911 a Taycan nie sú konkurenti. Kým 911 reprezentuje to najlepšie medzi superšportovými a vlastne aj hyperšportovými hybridnými autami - teda to najrýchlejšie na svete, Taycan je komfortné limuzínové zvezenie pre štyroch, ktoré dokáže byť ešte aj zbesilo rýchle. Taycan sa tak môže porovnávať s Panamerou, ktorá s rovnakým vodičom - Larsom Kernom dosiahla pred dvomi rokmi čas 7:28. Zo štvorsedadlových luxusných áut je vyššie už len jedno - Mercedes AMG GT 63S 4Matic+. Auto s dlhým názvom prešlo dlhý okruh za 7:23. Stručne a skrátka: už nezostáva veľa áut, ktoré by boli rýchlejšie ako elektromobil vo svojej kategórii. A to je ešte otázka, čo sa stane, keď Tesla alebo Porsche vypustia do sveta produkčný elektrický superšport. Tesla sa k tomu akosi nemá a Porsche to zatiaľ nepotrebuje.

Auto, ktoré preletelo okruhom za 7 minút aj 33 sekúnd bolo vybavené novým športovým balíčkom dostupným pre budúcich zákazníkov Porsche. Špecialne vyladený športový podvozok a upravené nastaviteľné tlmiče, k tomu Pirelli P Zero Corsa. Odlišnosti sú v povinnej ochrannej klietke a v škrupinových sedadlách, no Porsche si dalo záležať, aby vozidlo na okruhu malo rovnakú hmotnosť a pneu ako vozidlo v šourúme.

Zaujímavé je, že Porsche Taycan Turbo S má maximálny výkon 560 kW a hmotnosť 2262 kg, teda je papierovo slabší a ťažší ako Tesla.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Porsche

Komentáre k článku


Stream naživo