2022-08-09 17:45:00
Vodiči po nehode zostali
Vodiči po nehode zostali pri autách
Zdroj: TASR - KR PZ v Trnave

TOTO po nehode určite nerobte! Môže vás to stáť život

Keď sa obijú plechy, ešte sa preto netreba nechať zabiť.

Nehoda, ktorá sa odohrala na R1 v nedeľu podvečer opäť poukázala na nešťastné konanie posádok motorových vozidiel po nehode. I keď za to čiastočne môže šok, pravdou zostáva, že okrem prvej pomoci by mali byť posádky motorových vozidiel, obzvlášť vodiči, oboznámení aj so základnými pravidlami správneho chovania po nehode a nejde len o vypísanie tlačiva. 

Diaľniční policajti riešili v nedeľu (7. 8.) po 20.00 h nehodu na rýchlostnej ceste R1. Asi šesť kilometrov pred Trnavou 40-ročná žena autom Škoda Fabia narazila v kolóne do zadnej časti Audi. Náraz poškodil obe autá, nehoda spomalila situáciu na R1. Krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová upozornila, že účastníci nehody sa dopustili pochybení. "Vystúpili zo svojich áut a celý čas postávali pri nich. Už v minulosti sme boli svedkami podobnej nehody, pri ktorej došlo práve pre postávanie pri autách vzápätí k ďalšej nehode, ktorá mala tragický koniec," uviedla.  Polícia apeluje, aby účastníci po kolízii čo najrýchlejšie opustili vozidlá a išli mimo cestu do bezpečia a tam počkali na príchod policajnej hliadky.

V tomto prípade si to podľa Linkešovej odniesli len plechy. Spolujazdkyňa v Škode Fabia vo veku 70 rokov bola prevezená do nemocnice na ošetrenie. Z dôvodu nedodržania bezpečnej vzdialenosti uložili policajti za priestupok vinníčke pokutu.  

Všeobecná rada - odísť z vozovky ideálne za zvodidlá, sa pravdepodobne v danom konkrétnom mieste na prvý pohľad neponúkala. Za stojacimi účastníkmi nehody vidieť plot oddeľujúci stredový ostrovček a na druhej strane cesty zas protihlukovú bariéru. V takom prípade je najrozumnejšie opustiť vozidlo a priestor nehody smerom pred poškodené vozidlá čo najbližšie ku krajnici a čo najďalej od samotných poškodených vozidiel a to minimálne do príchodu asistenčnej služby a polície. Ak by aj prišlo k nárazu do stojacich vozidiel od zozadu prichádzajúcich áut, nabúrajú najprv do poškodených áut a riziko ďalších zranení, či úmrtí bude výrazne nižšie. 

Za všetko stačí spomenúť video zo zimy z Česka, kde chýbali doslova sekundy na to, aby hromadná havária mala následné obete. 

 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo