2021-07-15 15:19:00
Novú Hondu Civic roztrhlo
Novú Hondu Civic roztrhlo na dve časti
Zdroj: fb

Novú Hondu Civic Type R bočný náraz roztrhol na dve časti

Honda Civic Type R súčasnej generácie patrí k najpopulárnejším hot-hatchom.

Nielen u nás, ale aj za veľkou mlákou. A práve tam, v štáte Colorado v meste Denver sa pred niekoľkými dňami odohrala nehoda s desivým výsledkom. Dvojica v čerstvej faceliftovanej Honde Civic Type R prechádzala cez križovatku, keď do nich z boku napálil vodič staršieho auta (javí sa ako sedan značky Volvo). Náraz bol taký silný, že Civic odhodil do stĺpa a ten sa postaral o zvyšok. Doslova roztrhol auto na dve polovice, ktoré po náraze skončili jedna vedľa druhej. 

Zdalo by sa, že takúto nehodu mohla posádka modelu Civic prežiť len zázrakom. Podarilo sa to ale aj bez zázraku. Auto sa rozdelilo za prednými sedadlami a obaja vyviazli z nehody s drobnými zraneniami. To už by sa asi nedalo povedať o prípadných členoch posádky na zadných sedadlách. 

Takéto reakcie áut na tvrdý bočný náraz sa objavujú napríklad pri superšportových autách. Keď sila nárazu prekoná istú znesiteľnú hranicu, autá sú nastavené tak, aby sa radšej rozdelili, ako prenášali nadlimitnú silu na posádku. To je práve vecou bočného nárazu, kde je priestor na deformačné zóny skutočne minimálny a energiu nárazu musí pohlcovať nielen stredový stĺpik a dvere, ale celý podvozok i strecha. Deformácie tak bývajú veľmi veľké, no práve vďaka nim je možné takéto nehody prežiť bez vnútorných zranení. Otázne je, či je to rovnaký príbeh aj pri tomto aute.

Bez ohľadu na to je výsledok stretu s autom a stĺpom pre Civic skutočne strašidelný. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: FB

Komentáre k článku


Stream naživo