2015-05-10 14:17:39
Parkovanie je problémom žien,
Parkovanie je problémom žien, ale aj mnohých mužov

VIDEO: Parkovanie je pre niektoré ženy príliš náročná disciplína...

Ale aby sme boli úplne presní – parkovanie je nočnou morou aj pre niektorých mužov.

Nečudo teda, že automobilky vyvíjajú zložité parkovacie systémy, ktoré vtesnajú vaše auto aj tak len tam, kam by ste ho dostali vy sami. Ak teda netrpíte nejakým nevysvetliteľným syndrómom maniackej depresie spojenej so šialenstvom už len pri pomyslení, že budete musieť zaparkovať.

To priečne ešte väčšine ako tak ide, ale pri pozdĺžnom sa veru zapotí nejeden aj skúsenejší motorista. Pár problémových parkovaní sme už na našich stránkach zverejnili – nie na posmech, ale ako výstrahu, kam môže až zájsť základná nezvládnutá „partitúra“ v autoškole. Lenže, ako sa dozvedáme nielen z diskusií o týchto niekedy veľmi smiešne vyzerajúcich pokusoch, veľká väčšina absolventov autoškôl sa s parkovaním počas výcviku vôbec nestretla, alebo iba ak teoreticky! Potom sa nemožno čudovať, že istým jedincom robí problém ľavá a pravá, cúvanie a jazda vpred – to všetko skombinovať tak, aby „vopchali“ svoje auto do tej správnej medzery.

Problémom môže byť aj chýbajúca priestorová orientácia – podobne ako majú dyslektici problémy správe prečítať a pochopiť text, niekto sa nevie zorientovať. Ak by sa vám zdalo, že by bolo nevhodné zakazovať jazdu inému len preto, že má problémy s parkovaním, ani vy asi nie ste olympijský víťaz a napriek tomu vás nikto nebude súdiť za to, že nebeháte tak rýchlo... Jednoducho, každý má dané isté vlastnosti, pár jedincov by možno mohlo sebakriticky prehodnotiť svoje „umenie“ jazdiť a neobťažovať tak svoje okolie.

Ale k veci – video pochádza tentoraz z Austrálie, kde sa pokúšala vodička zaparkovať svoje auto do relatívne obmedzeného priestoru. Bolo by to bezproblémové, keby do neho vošla normálne v smere jezdy. No ona si asi spomenula na akúsi poučku a rozhodla sa do vyhradeného miesta zacúvať. Zlé rozhodnutie, ako sami zistíte, keď si pozriete pohyblivé obrázky. Ako napraviť veľkú chybu na začiatku? Nuž ťažko. Ale nech je toto video odpoveďou na otázku, prečo dnes skoro všetci výrobcovia pracujú so systémami automatického parkovania.

Ak patríte k schopným vodičom a už ste si ho vyskúšali, zrejme ste prišli k tomu, že úplný automat to síce zvládne za vás, ale rôzne iné systémy potrebujú vašu asistenciu – dokážu síce krútiť volantom, ale vy musíte radiť rýchlosti (aspoň dopredu a dozadu) a musíte aspoň brzdiť (s automatom) alebo aj zrýchľovať a brzdiť (s manuálom). No a ak je priestor príliš obmedzený, „parkpilot" to vopred vzdá. Ak máte istú nemenovanú značku auta, ktorá to už dnes zvláda nadmieru dobre, vyhrali ste a nemusíte sa iba pár ráz pochváliť priateľom, či rodine a viac parkovacieho pomocníka nechať vypnutého. No ak patríte k tým problematickým vodičom, asi budete schopnosti parkovacích asistentov využívať častejšie. Alebo sa to konečne naučíte.

Dáma na videu zrejme problémy s parkovaním má a parkovacieho autopilota by ocenila ako soľ. Pri vchádzaní zajatia do medzery pozadu si zle nabehla, ale svoj chybný manéver však včas neprehodnotila. Potom sa pokúsila napraviť to krátkymi pohybmi dopredu a dozadu, až úplne stratila hlavu a začala v obmedzenom priestore jazdiť takmer do kruhu. A nakoniec? Celú operáciu vzdala a zaparkovala tak, ako mala hneď na začiatku - popredu. Nebolo to však na prvý raz...

Tak sa pozrite, čo táto Austrálčanka vyvádzala. Ak máte s parkovaním podobné problémy, kúpte si auto s už spomínaným automatickým parkovaním. Alebo viete čo? Radšej autom nejazdite vôbec, teda aspoň za volantom. Urobíte tak to najlepšie, čo môžete - pre seba, ale aj pre všetkých ostatných.

Jozef Vydra
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo