2014-08-03 03:55:14
BMW i3 dokáže parkovať
BMW i3 dokáže parkovať úplne samostatne - aj bez vodiča v kabíne

VIDEO: BMW i3 dokáže viac ako by ste čakali – parkuje úplne samostatne

Pred časom som mal možnosť vyskúšať elektrickú novinku BMW. Mal som na to pár hodín.

Nebolo to dosť, aby som vyskúšal úplne všetky možnosti tohto neortodoxného elektrického auta. Zameral som sa na jazdné vlastnosti, dojazd a pár ďalších vecí. BMW  i3 má parkovaciu kameru, snímače a dokonca parkovací systém, ktorý zvládne zaparkovať auto sám. A keď hovorím sám, tak myslím úplne sám. Teda bez toho, aby ste sedeli na mieste vodiča, preraďovali rýchlosti vpred a vzad, šliapali na brzdový pedál a s úžasom sledovali, ako sa vám pred očami krúti hlavný ovládací prvok – volant.

Autá ktoré majú automatických parkovacích pomocníkov, si nájdu vhodnú medzeru, do ktorej vedia vojsť pozdĺžne, zväčša cúvaním. Existujú ale aj vyspelé systémy, ktoré zvládnu parkovanie aj do priečnej medzery. Niektoré značky to už zvládli celkom obstojne, iné výborne a sú aj také, kde ich výrobcovia nevybavili vyspelou elektronikou, ale sa správajú trocha tvrdohlavo, pričom aj priemerne skúsený vodič zaparkuje lepšie.

Nuž ale čo by sme chceli – sú to stroje, ktoré vymysleli a naprogramovali ľudia. Niekedy mám pocit, že zadné snímače a kamery sa uplatnia v praxi spoľahlivejšie. Nie tak v BMW, kde idú ešte ďalej. Malý elektromobil i3 (prípadne hybrid REX, ak je v ňom navyše inštalovaný motocyklový dvojvalec ako predlžovač dojazdu) vie túto činnosť, ktorá mnohým naháňa hrôzu, zvládnuť úplne sám. Je celkom logické, že takýto systém ponúka mníchovská automobilka práve pri štvormetrovom hi-tech hatchbacku s karbónovou karosériou. Vo veľkých mestách, kam je určený, sa asistent tohto druhu určite hodí. Využíva radar umiestnený na pravej strane, ktorý po aktivácii skenuje ten správny priestor. Potom do neho zacúva. Nič zvláštneho, že?

Nebolo by, keby ste nevedeli, že k tomu vôbec nepotrebuje vodiča! Ten je potrebný iba na to, aby stlačil príslušné tlačidlo. Rumunský súťažné jazdec Vali Porcisteanu ukazuje veľmi vtipnou a zábavnou formou, že to naozaj funguje. Než sa jeho testovacie i3 odhodlalo k jazde dozadu do vytipovaného priestoru, vyliezol okienkom von a nechal celú operáciu na samotnom aute, ktoré skúšal pre motoristickú reláciu La Volan. Tá sa vysiela na rumunskom televíznom kanáli Digi 24. Pre trénovaného športovca nebol problém vyskočiť z auta.

Malý biely bavorák všetko zvládol na jednotku s hviezdičkou, ešte aj sám narovnal predné kolesá. Karosérie teda žiadnu ujmu neutrpela. Miestne zastúpenie BMW by inak malo veľa práce navyše s poisťovňou a opravami. Nič z toho však nebolo potrebné, auto zvládlo parkovanie naozaj bez chyby. Presvedčte sa!

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo