2014-06-27 13:00:19
Renault Mégane crash test
Renault Mégane crash test 2014

Renault Mégane sklamal v crash testoch. Zlé výsledky pri náraze zozadu!

Včera sme vás informovali o zlyhaní lacných sedanov od PSA Peugeotu 301 a Citroenu C-Elysée, dnes sa pridáva aj ďalší Francúz.

Zatiaľ čo pri dvojičkách Peugeot 301 a Citroen C-Elysée sme horšie výsledky očakávali, iba tri hviezdičky pre Mégane možno bez servítky označiť za veľký problém pre automobilku.

Pre Renault, ktorý v minulosti patril k etalónu bezpečnosti je to obzvlášť bolestivé. Mégane sa crash testov zúčastnil po dlhých 12-tich rokoch a z hľadiska hviezdičiek si pohoršil. Z plného počtu piatich sú len tri. To však neznamená, že by sa oproti staršiemu modelu zhoršil. Skôr nebol pokrok na poli bezpečnosti taký markantný ako by bolo nutné. Kritériá EuroNCAP sú čoraz prísnejšie, no to automobilku a jej významného hráča v segmente C neospravedlňuje.

Minulý rok získal Renault veľmi dobré hodnotenie ako pri Capturovi, tak i pri malom ZOE. Rok predtým získal plný počet hviezd aj nový model Clio.

Medzi testami dvojičiek PSA a testom Méganu možno nájsť aj ďalšiu paralelu okrem tej, že sú z Francúzska. Oba modely (v crash teste bol z dvojičiek C-Elysée) mali problémy s asistenčnými systémami a náraze zozadu.

Mégane totiž slušne obstál ako pri prednom, tak i bočnom náraze, zlé a veľmi zlé výsledky dosiahol pri teste nárazu zozadu, kedy sa skúša funkčnosť hlavových opierok proti zraneniam krku. Pri náraze zozadu fungovali hlavové opierky na predných sedadlách zle a vodič so spolujazdcom by mali vážne problémy s krčnou chrbticou. Opierky na zadných sedadlách fungovali ešte horšie, respektíve krk a krčnú chrbticu pasažierov neochránili takmer vôbec a Mégane získal hodnotenie Poor – slabé.

Pri asistentoch to nebolo až také zlé ako v prípade sedanov od PSA, najväčším problémom totiž boli nedostatočné informácie pre vodiča o zapnutí bezpečnostných pásov. V podstate maličkosť. Tento problém však automobilka odstráni v dohľadnej dobe. Ak tak urobí, EuroNCAP svoje hodnotenie upraví a udelí Méganu 4 hviezdy z piatich.

V tejto várke bojoval aj Volkswagen Golf Sportsvan, malé čínsko-britské auto MG3 a Ford Tourneo Courier. Sportsvan získal 5 hviezd, MG3 tri hviezdy a Tourneo 4.

Ján Hargaš
ZDROJ: EuroNCAP

Komentáre k článku


Stream naživo