2014-06-27 11:53:29
Nový Ford Focus ST
Nový Ford Focus ST 2014
Zdroj: Ford

FOTO: Športový Ford Focus ST dostal facelift a prvý krát naftový motor!

Ford Focus ST pri príležitosti nadchádzajúceho motoristického sviatku v Goodwoode prešiel úpravou.

Celkovo vyzerá drsnejšie, predné svetlá sú užšie, upravené sú i hmlovky, no zmeny sa dotkli i interiéru a farieb.

Tá najdôležitejšia zmena je nový výkonnejší naftový agregát 2,0 TDCi. Namiesto klasických 110 kW (150 k) má 136 kW (185 k) pri 3500 otáčkach a maximálny krútiaci moment až 400 Nm je k dispozícii pri 2000 až 2700 ot/min. Naftový Focus ST zrýchli z nuly na 100 za 8,1 sekundy. K dispozícii bude klasická šesťstupňová manuálna prevodovka, pričom na 6-tke zrýchli z 80 na 120 km/h za 9,7 sekundy. To je o 2,2 sekundy rýchlejšie než klasický Focus, no pravdou je, že len málokto bude mať pri tejto rýchlosti zaradenú šestku, ak bude chcieť rýchlo pridať... Maximálka nafťáka sa ustáli na 217 km/h, čo tiež nie je zlé.

2,0 litrový Ecoboost, ktorý má rád benzín zostane s rovnakými parametrami. Výkon 184 kW (250 k) a krútiaci moment 360 Nm viac než postačuje na poriadne vyšantenie sa. Jedna zmena sa však predsa len našla – štart stop systém. Ten by mal znížiť spotrebu o 6 % a pomôcť by mal tiež znížiť emisie.

Zmeny sa však dotkli aj podvozku a úpravy posilňovača riadenia. Focus ST je známy svojim veľmi ostrým riadením, teraz prišlo k zmene, no gumovejšie riadenie netreba čakať. Upravil sa účinok posilňovača pri nižších a aj pri vyšších rýchlostiach. Riadenie by tak malo byť presnejšie najmä pri ostrom manévri vo vysokej rýchlosti. Podvozok dostal nové zavesenie predných kolies i tlmiče všetkých štyroch paciek.

Aj systém na distribúciu krútiaceho momentu na predné kolesá dostal novú kalibráciu pre lepšiu ovládateľnosť. Upravený je aj účinok ESP, ktorý možno nastaviť v troch režimoch.

Zdroj: Ford

Dizajnové zmeny sú navonok mierne, avšak pritvrdili výraz auta. Okrem nových svetiel, hmloviek  a grilu sú aj nové farby – šedá, ktorú vidíte na obrázku s názvom Stealth a modrá s názvom Impact Blue. Pre ešte lepšie ovládanie pribudli nové 19-palcové kolesá z ľahkých zliatin a na mieru vyrobené pneumatiky Michelin.

Keď to zrátame, facelift je to teda riadny a od nového ST-čka treba očakávať rýchlejšie časy než od staršieho. My sme pred pár dňami dostali do rúk ešte stále aktuálne ST vo verzii kombi a už čoskoro si budete môcť prečítať aké je.

Ján Hargaš
ZDROJ: carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo