2013-08-31 12:12:00
Mercedes-Benz S 2013
Mercedes-Benz S 2013
Zdroj: Dailmler AG

Mercedes chráni deti, zabíja masových vrahov a miluje modelky

Niekedy sú najlepšie tie reklamy, ktoré sa nedostanú do televízie. Presne tak je to aj v tomto prípade.

Študentská „reklama“ na nový Mercedes C-classe vzbudila za pár dní od zverejnenia obrovský a zväčša pozitívny ohlas u divákov. Takú odozvu by si Mercedes želal pri každej reklame. Od tejto sa však dištancoval.

Mercedes triedy C sa bez vodiča vráti v čase do 19. storočia na rakúsky vidiek. Prechádza dedinou, ohromuje obyvateľov, ktorým v „garáži“ drieme akurát tak kočiar, až takmer zrazí deti hrajúce sa na ulici. Vďaka svojmu asistenčnému systému nehode predíde a pokračuje ďalej. Pri druhej, podobnej situácii však inteligentné prístroje mlčia a dovolia autu zraziť hrajúceho sa chlapca. Chlapca menom Adolf. Asistenčný systém Mercedesu sa totiž riadi heslom „odhalí nebezpečenstvo ešte predtým než príde.“

V Nemecku je téma Adolf Hitler a nacisti nepríjemná aj 68 rokov od konca druhej svetovej vojny. O to väčšie hrdinstvo možno pripísať študentom, ktorí reklamu natočili.

Hrdinstvom sa nedá nazvať reakcia Mercedesu, ktorý video označil za „nevhodné“ a prikázal študentom, aby svetu dali jasne najavo, že za reklamou Medveď, respektíve Daimler AG nestojí. Napriek tomu reklamu úplne nezakázal a naplno využil jej marketingový potenciál bez toho, aby ohrozil vlastnú povesť. Geniálne!

Mercedes má omnoho radšej reklamy, ktoré autá značky prezentujú ako umelecké diela. V tomto duchu sa nesie aj najnovšia reklama na triedu S, ktorú si môžete pozrieť nižšie. Reklama je síce umelecká a sexi, na rozdiel od tej študentskej nemá absolútne žiaden význam. Človek, ktorý reklamu „spáchal“ vlastným menom Chris Kippenberger o svojom diele povedal: „Nemám potuchy o čom tento spot je, ale cestovanie s modelkami milujem!“ Že to nedáva zmysel? No a?

Pozerajte a pochopíte:

Zatiaľ čo v prvej neoficiálnej reklame je Mercedes zobrazovaný ako vrchol bezpečnosti (veď nechráni len deti, ale celý svet!) v druhej, oficiálnej reklame na bezpečnosť príliš nemysleli. Modelka vo videu je síce pekná, ale nepripútaná! Všimnúť si to môžete v 30 sekunde videa. Žeby bol pre Mercedes dôležitejší vzhľad než bezpečnosť?

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, mercedes-benz.com/mb

Komentáre k článku


Stream naživo