2013-07-27 06:05:55
Honda Civic Tourer dostane
Honda Civic Tourer dostane adaptívne tlmiče
Zdroj: Honda

Honda použije po prvý raz unikátne adaptívne tlmiče pre model Civic Tourer

Je to vôbec prvýkrát, čo bude systém zadných adaptívnych tlmičov nasadený vo vozidle v sériovej výrobe.

Nie že by išlo o absolútny prevrat v konštrukcii vozidiel, ale inovatívny princíp s prvenstvom v produkčnej výrobe Honde uprieť nemožno. V mene dobrých jazdných vlastností nového vozidla kombi použila doteraz nenasadené inovatívne technické riešenie.

Už keď na jar na autosalóne v Ženeve predstavila Honda koncept modelu Civic Tourer, povrávalo sa, že je takmer pripravený pre sériovú výrobu. Samotná japonská automobilka vtedy potvrdila, že produkčnú verziu prinesie na frankfurtský autosalón. Uverejnila aj vlastné fotografie prototypu. Medzi nimi boli aj dva celkom detailné zábery z interiéru.

Bolo na nich dovtedy nevídané tlačidlo so siluetou tlmiča a na displeji možnosť voľby. Honda akoby už vtedy chcela predznamenať to, čo oficiálne oznámila teraz: je to ovládanie adaptívnych tlmičov, ktoré bude mať kombi na zadnej náprave s možnosťou nastavenia v troch úrovniach - normálne, dynamicé, alebo komfortné tlmenie.

 

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Rekordne veľký batožinový priestor a variabilné zaťaženie

Hoci podľa neoficiálnych informácii nebude verzia Tourer výrazne ťažšia ako hatchback a rozdiel by mal byť asi 40 kg, vďaka neštandardnej koncepcii bude mať vozidlo objem batožinového priestoru pravdepodobne väčší ako šesťsto litrov. Rôzna úroveň zaťaženia si preto vyžiadala na zadnej náprave adaptívne tlmiče. Tie vyvinuli pre zlepšenie stability a komfortu pri premenlivom zaťažení a jazdných podmienkach, s ktorými sa Civic Tourer môže stretnúť.

Zdroj: Honda

Vyvinutý a skonštruovaný v Európe

Na vývoji  a technickej konštrukcii modelu Civic Torer pracoval európsky výskumný a vývojový tím značky. Tomu sa podarilo vytvoriť  originálny koncept vozidla s mimoriadnou praktickosťou, najmodernejšími technológiami a výrazným vzhľadom. Pri svojej práci vychádzal zo skúseností s požiadavkami a očakávaniami európskych  zákazníkov a testy nového modelu prebiehali v najnáročnejších a najrozmanitejších podmienkach po celej Európe, ako dosvedčuje aj nasledujúce video.

Model Civic Tourer sa bude vyrábať v továrni značky Honda vo Veľkej Británii a predstaví sa v septembri 2013 na autosalóne vo Frankfurte. Na európsky trh príde začiatkom roka 2014. Okrem adaptívnych tlmičov bude kombi po technickej stránke zhodné s klasickou verziou. Za túto praktickejšiu karosársku verziu si majú záujemcovia priplatiť približne 700 – 1 400 eur. Dá sa očakávať aj rovnaká ponuka motorov vrátane novej generácie úsporeného naftového motora 1,6 i-DTEC, s ktorým by sa mal Civic Tourer dostať s emisiami CO₂ pod 100 g/km.

Jozef Vydra
ZDROJ: Honda

Komentáre k článku


Stream naživo